Kukbuk
Kukbuk
Grecka musaka, czyli zapiekane pod beszamelem bakłażany z pomidorami (fot. Maciek Niemojewski)

Musaka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + 40 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Farsz mięsny:
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
oliwa
1 łyżka
mięso mielone wołowe
400 g
pomidory krojone z puszki
400 g
cukier
1/2 łyżeczki
pieprz
do smaku
sól
do smaku
oregano
1/2 łyżeczki
natka pietruszki
1 łyżka
Warzywa:
bakłażan
2 sztuki
sól
1 1/2 łyżeczki
ziemniaki
500 g
oliwa
2 łyżki
Beszamel:
masło
70 g + 10 g do smarowania formy
mąka
4 łyżki
mleko
400 ml
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
ser żółty miękki w wiórkach (np. mozzarella)
50 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Krok 1

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę z czosnkiem. Po chwili dodajemy mięso wołowe, smażymy przez kilka minut. Zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy przyprawy. Dusimy około 20 minut.

Krok 2

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry o grubości około 1 centymetra, oprószamy je solą i odstawiamy na mniej więcej 20 minut, by pozbyć się goryczy. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki o grubości około 2 milimetrów. Zalewamy je zimną wodą.

Krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Gdy bakłażan puści soki, plastry osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy każdy z nich cienką warstwą oliwy, po czym układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 6 minut (z włączonym termoobiegiem). Po tym czasie bakłażana wyjmujemy i studzimy.

Krok 4

Na patelni rozpuszczamy 70 gramów masła, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy składniki się połączą, wlewamy 300 mililitrów mleka i energicznie mieszamy. Sos powinien być gładki i gęsty, dlatego pozostałą część mleka wlewamy stopniowo, w miarę potrzeby. Gdy zdejmiemy sos z ognia, dodajemy do niego gałkę muszkatołową, sól, pieprz i 100 gramów sera. Mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.

Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem. Dno naczynia wykładamy warstwą bakłażana, następnie układamy na zakładkę połowę ziemniaków i oprószamy je solą. Wykładamy połowę farszu mięsnego, który przykrywamy warstwą bakłażana i pozostałymi ziemniakami. Następnie nakładamy pozostały farsz mięsny, ostatnią warstwę bakłażana i zalewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy naczynie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na mniej więcej 40 minut. Podajemy od razu po zapieczeniu.

Więcej przepisów z bakłażanem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk