Kukbuk
Kukbuk
Kuchnia włoska, przepisy na bakłażany. Jak przygotować bakłażan (fot. Maciek Niemojewski)

Włoska szkoła gotowania: bakłażan

Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!

Cristina Catese

Tekst: Cristina Catese

Przepisy i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Filip Sadowski


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 22 Września 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Jeśli mielibyśmy wskazać jeden region Włoch, którego kuchnia kojarzy nam się z bakłażanem, niewątpliwie byłaby to Sycylia. Słoneczna wyspa na Morzu Śródziemnym od stuleci obfituje w to fioletowe, pękate warzywo i nic dziwnego, że jej mieszkańcy opracowali dziesiątki sposobów na wykorzystanie go w kuchni. Pasta alla norma, caponata czy parmigiana di melanzane to zaledwie trzy z nich, które obecnie cieszą się popularnością niemal na całym świecie. Ale kuchnia włoska ma znacznie więcej przepisów na wyjątkowe dania z bakłażanem w roli głównej – postanowiliśmy je przetestować w ramach cyklu „Włoska szkoła gotowania”. Pomogła nam w tym Cristina Catese, włoska szefowa kuchni, która – jak sama przyznaje – z ciężkim sercem podzieliłaby się z kimś domową parmigianą z bakłażanem!

Moja babcia Maria zawsze przygotowywała parmigianę di melanzane kilka godzin przed tym, kiedy mieliśmy ją jeść. Sekret jej smaku tkwi przecież w tym, by składniki dobrze się połączyły i przeniknęły swoimi aromatami. Następnego dnia jadłam ją na zimno: grube kawałki nakładałam na domowy pełnoziarnisty chleb. Nawet dziś, gdy przygotowuję tę przekąskę, słyszę słowa mojej babci: „Kochanie, co to za swawole? Nigdy nie znajdziesz męża, jeśli będziesz tak jeść!”. Z tamtych czasów został ze mną też aromat bakłażana zanurzonego w wodzie z solą, dzięki której tracił swoją gorycz. Zawsze najlepiej smakował oczywiście w środku sezonu. Dojrzałe w słońcu bakłażany to podstawa każdej udanej parmigiany i wielu innych włoskich dań.

Parmigiana z bakłażanem i sosem pomidorowym 

To danie uwiedzie was swoją prostotą. Plastry bakłażana, zapiekane z pomidorami, mozzarellą, bazylią i parmezanem, to jedno z flagowych dań kuchni sycylijskiej. Choć jego zrobienie zajmuje kilka chwil, warto poświęcić trochę czasu i przygotować porcję, którą naje się cała rodzina. Idealna propozycja na wegetariański rozgrzewający obiad.

Zobacz, jak przygotować parmigianę z bakłażanem >>

Pasztet z bakłażana na „bruschetcie”

Delikatny pasztet z bakłażana to włoski sposób na pyszną, aromatyczną pastę kanapkową. Jest on zarazem wyjątkowo prosty w przygotowaniu: upieczonego bakłażana wystarczy połączyć z oliwą, serem pecorino romano i przyprawami, a następnie wymieszać z natką pietruszki. Najlepiej smakuje na grillowanym domowym pieczywie.

Podpowiadamy, jak zrobić wegetariański pasztet z bakłażana >>

Bakłażan w czekoladzie

Choć połączenie bakłażana i czekolady może się wydawać nietuzinkowe, w rzeczywistości deser ten jest dobrze znany wszystkim mieszkańcom Kampanii, którzy przygotowują go w połowie sierpnia na święto Ferragosto. Melanzane al cioccolato smakuje najlepiej w towarzystwie orzechów i kandyzowanych cytrusów.

Sprawdź, jak przygotować bakłażana w czekoladzie >>

Materiał pochodzi z cyklu: Włoska szkoła gotowania >> sprawdzcie więcej włoskich przepisów.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

Koszyk