Kukbuk
Kukbuk
Bibenda. Kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami (fot. Maciek Niemojewski)

Przepisy na kluski – 18 pomysłów na polski comfort food

Jeśli jest coś, co łączy pokolenia i smakuje każdemu, to właśnie kluski. Miękkie, sycące, domowe – niezależnie od regionu to prawdziwy polski klasyk. Od kopytek, przez kluski śląskie, po kartacze – oto nasze ulubione przepisy na kluski.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Kluski to niedoceniany skarb polskiej kuchni. Kiedyś były podawane nawet w najbardziej eleganckich restauracjach, dzisiaj kojarzą się raczej z prostą, babciną kuchnią. Warto sobie jednak o nich przypomnieć, bo siła klusek tkwi w ich uniwersalności. Możemy je bowiem podać tradycyjnie albo ultranowocześnie, na przykład z orientalnymi dodatkami. Poza tym w większości wcale nie są aż tak pracochłonne, jak mogłoby się wydawać – nie bez powodu mamy przecież leniwe! Które polskie kluski są najpopularniejsze?

Kluski śląskie – klasyka z dziurką

Z ziemniaków, mąki i jajka można wyczarować absolutny hit – kluski śląskie. Mają charakterystyczne wgłębienie, które idealnie trzyma sos i sprawia, że gotują się szybciej. Są miękkie, ale sprężyste – to ich największa zaleta. Tradycyjnie podawane z roladą, modrą kapustą i gęstym mięsnym sosem, równie dobrze smakują z boczkiem i cebulą lub na słodko. Najważniejsza zasada? Proporcja ziemniaków do mąki ziemniaczanej – idealnie, jeśli jedna czwarta masy to właśnie mąka. Wtedy kluski śląskie wyjdą perfekcyjnie.

Kopytka – idealne na każdą okazję

Kopytka to klasyk, który można przygotować w kilka chwil, o ile mamy pod ręką ugotowane ziemniaki. Wystarczy dodać jajko, mąkę i szczyptę soli, a potem uformować wałeczki i pokroić je pod skosem. Kopytka pasują niemal do wszystkiego – świetne są z masłem i cukrem, jeszcze lepsze odsmażane na złoto, z chrupiącą skórką. Jeśli jednak choć raz spróbujemy wersji z kurkami i orzechami włoskimi, będziemy do nich wracać. Inną wersją kopytek są włoskie gnocchi – nieco mniejsze i z charakterystycznymi żłobieniami.

Pyzy – solidna dawka smaku

Pyzy, czyli okrągłe kluski, które kochają wszyscy. Można je nadziewać mięsem lub podać same – zawsze będą smakowały obłędnie. Wyrabia się je z surowych i gotowanych ziemniaków, co nadaje im charakterystyczną konsystencję. Sekret tkwi w odpowiednim odciśnięciu surowych ziemniaków – jeśli zostawimy za dużo wody, kluski się rozpadną. Idealne w duecie ze skwarkami, z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym lub owocowym.

Leniwe pierogi – szybkie i niezawodne

Kiedy mamy ochotę na coś dobrego, ale nie chcemy stać godzinami przy kuchni, leniwe pierogi to idealne rozwiązanie. Twaróg, jajko, mąka – kilka ruchów i ciasto gotowe. Kroimy, wrzucamy na wrzątek i gotowe. Najlepsze? Oczywiście z masłem i cukrem albo w wersji wytrawnej – z parmezanem i pieprzem. Niby proste, ale jeśli raz spróbujecie dobrze zrobionych leniwych, będziecie je robić regularnie.

Knedle – słodka nostalgia

Słodkie i kojarzące się z kuchnią babci. Cechuje je zwarte ciasto, które możemy nadziewać różnymi owocami – śliwkami, jabłkami, morelami. Plus dodatki takie jak bułka tarta na maśle, śmietana albo cukier.

Kluski na parze – miękkie jak chmurka

Puszyste, lekkie kluski najlepsze są jeszcze ciepłe, podane z sosem waniliowym, dżemem lub rozpuszczonym masłem. Ale równie dobrze sprawdzają się w wytrawnej wersji – na przykład z duszoną wołowiną. Klucz do idealnych klusek na parze? Cierpliwość – ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć, a potem wystarczy już tylko para.

Jak zrobić idealne kluski?

Chcecie, aby kluski zawsze wychodziły perfekcyjnie? Oto kilka złotych zasad:

  • Nie przesadzaj z mąką – im mniej, tym lepiej, bo kluski będą bardziej delikatne.
  • Uważaj na wodę – kluski wrzucaj na wrzątek, ale nie pozwól im się gotować zbyt gwałtownie i za długo.
  • Nie rób wszystkiego na oko – w niektórych przepisach proporcje mają kluczowe znaczenie.
  • Eksperymentuj – kluski to świetna baza do różnych smaków, od słodkich po wytrawne.

Kluski to prawdziwy comfort food – proste, domowe, sycące. Warto znać ich różne wersje i bawić się smakami. Sprawdźcie nasze najlepsze przepisy na kluski!

Kopytka z kurkami, parmezanem i natką pietruszki (fot. Angela Matlak)

Kopytka z kurkami i orzechami włoskimi

Kopytka, podobnie jak gnocchi, są uniwersalne. Wystarczy dodać do nich ulubione składniki usmażone na patelni i danie właściwie gotowe. Poza tym to bardzo proste, z tym przepisem poradzi sobie każdy.

Kurki podsmażcie na maśle na patelni, nie zapomijcie także o solidnej porcji parmezanu i orzechach włoskich, które dodadzą daniu chrupkości.

Sprawdź przepis na kopytka z kurkami i orzechami włoskimi >>

Bibenda. Kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami (fot. Maciek Niemojewski)

Kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami

Kluski twarogowe można podawać na słono lub na słodko – jeśli nigdy nie próbowaliście wersji wytrawnej, musicie sprawdzić ten przepis.

Do przygotowania klusek użyjcie wędzonego twarogu, zachęcamy też do samodzielnego zrobienia przyprawy dukkah – z siemienia lnianego, ziaren kopru, kminku i sezamu. Tak aromatycznych klusek jeszcze nie jedliście!

Sprawdź przepis na kluski z wędzonego twarogu z polską dukkah i ze szparagami >>

Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym, włoskie gnocchi, kopytka z serem, kluski ziemniacane, sos serowy, z czym podać kopytka, kluski z masłem, domowe gnocchi

Kluseczki w sosie serowym

Danie, które może nie wygląda imponująco, za to jak smakuje! Drobne kluski typu gnocchi są tu apetycznie oblepione gęstym, serowym sosem.

Powstaje on z połączenia parmezanu z pecorino – te sery dobrze się uzupełniają. Serwujcie z posiekaną natką pietruszki, by dodać potrawie nieco świeżości. 

Sprawdź przepis na kluseczki w sosie serowym >>

kluseczki marchewkowe, kluski lane, kluseczki z masłem, domowe kopytka, kluski warzywne, marchew, parmezan, kluski z serem

Kluseczki marchewkowe z szałwią

Proste, ale efektowne – takie przepisy lubimy najbardziej. Wystarczy do ciasta na kluski dodać nieco marchewkowego purée, by masa nabrała pięknego koloru i lekko słodkiego smaku. Dobrze sprawdzi się też purée z batatów lub dyni.

Dodatki są równie proste, trochę liści szałwii, masło i parmezan. Psst! To świetny sposób na przekonanie dzieci do warzyw.

Sprawdź przepis na kluseczki marchewkowe z szałwią >>

Szybki przepis na kluski śląskie. Jak zrobić prosty sos grzybowy (fot. Paulina Czyżewska)

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski, które nie mają sobie równych – śląskie są sprężyste i gładkie, świetne do gęstych sosów. Tradycyjnie podaje się je z sosem mięsnym, ale z grzybowym są równie wspaniałe.

Aby sos grzybowy był jeszcze lepszy, do pieczarek dodajcie boczniaki, a całość doprawcie musztardą francuską. Tak przygotowane kluski śląskie zaskoczą domowników! 

Sprawdź przepis na kluski śląskie z sosem grzybowym >>

Z czym podać kluski? Podpowiadamy!

Przepis na klasyczne kartacze ze skwarkami - Przepis Vienia z książki Brzuchomówcy

Kartacze

Potężni kluskowi zawodnicy. Kartacze to chyba największe polskie kluski. Powstają z ziemniaków – ugotowanych i surowych, a ich cechą charakterystyczną jest wrzecionowaty, podłużny kształt.

Farsz tradycyjnie powinien być mięsny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w wersji wege, na przykład z dodatkiem grzybów. 

Sprawdź przepis na kartacze >>

kluski leniwe, kopytka leniwe, kluski twarogowe, kluski leniwe z zasmażką, kluski leniwe z bułką tartą, kopytka z cukrem, szybki obiad, szybki obiad dla dzieci, obiad dla dzieci

Kluski leniwe

Nie ma chyba klusek łatwiejszych do przygotowania. Wszystkie składniki wystarczy zagnieść razem, pokroić ciasto na równe kluseczki i ugotować. Do tych twarogowych klusek pasuje zrumieniona na maśle bułka tarta.

Można dodać do niej szczyptę cynamonu lub skórkę z cytryny – leniwe będą miały ciekawszy smak. 

Sprawdź przepis na kluski leniwe >>

Prosty przepis na kopytka leniwe. Jak przygotować leniwe kluski - PRZEPIS (fot. Paulina Czyżewska)

Leniwe z sosem owocowym

Klasyczny przepis na leniwe pierogi zakłada ugotowanie ich we wrzątku i serwowanie od razu.

Jeśli jednak macie chwilę, można tę recepturę łatwo podkręcić. Po wyjęciu z wody wrzućcie leniwe na rozgrzane na patelni masło i smażcie do zrumienienia. Kluski będą mieć chrupiącą skórkę! Polecamy podać je z sosem owocowym.

Sprawdź przepis na leniwe z sosem owocowym >>

Przepis na kluski leniwe z zieloną fasolką. Jak przygotowac leniwe (fot. materiały prasowe / Sielskie smaki)

Leniwe z fasolką, chrupiącą cebulą i makiem

Takich leniwych nikt by się nie spodziewał! Nie są wcale słodkie, a wręcz przeciwnie. Wersja wytrawna popularnych klusek z twarogu zachwyca niemal tak samo jak słodka.

Zwłaszcza jeśli towarzyszy im zielona fasolka i usmażona na złoto chrupiąca szalotka. Kropką nad i jest tu mak – zaufajcie nam, to działa!

Sprawdź przepis na leniwe z fasolką, chrupiącą cebulą i makiem >>

Najlepsze przepisy na kluski – sprawdźcie nasze pomysły

Pyzy

W różnych regionach nazwa ta może oznaczać coś innego. Chyba najczęściej jednak pyzy to okrągłe kluski, które robi się z ziemniaków i które mogą być faszerowane na przykład mięsem – ale nie muszą.

Ważne, by były równymi kuleczkami, takimi na dwa kęsy. Co ciekawe, można je też podawać na słodko, choćby z owocami.

Sprawdź przepis na pyzy >>

Przepis na gnocchi al ragu di antara

Gnocchi z ragù z kaczki

Czy kluski mogą być wyrafinowaną potrawą, serwowaną podczas eleganckiej kolacji? Oczywiście! Przekonuje o tym w swoim przepisie Matteo Brunetti – jego gnocchi z esencjonalnym, aromatycznym ragù z kaczki są sycące i pyszne.

Nie zapomnijcie dodać do dania solidnej porcji parmezanu, wtedy będzie naprawdę po włosku!

Sprawdź przepis na gnocchi z ragù z kaczki >>

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą, orzechami i tymiankiem (fot. Angela Matlak)

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą

Jak połączyć w jednym daniu Włochy i Polskę? Przygotować gnocchi z kapustą kiszoną!

W końcu te małe włoskie kluseczki do złudzenia przypominają polskie kopytka, więc wszystko powinno się udać. Do tego kapusta jest karmelizowana w miodzie, dzięki czemu traci nieco kwasowości i jest łagodniejsza w smaku. 

Sprawdź przepis na gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą >>

Przepisy na dania z rzodkiewkami – gnocchi z rzodkiewkowym pesto, boczkiem i rzodkiewką w miodzie (fot. Paulina Czyżewska)

Gnocchi z pesto, boczkiem i rzodkiewką

To danie, w którym łączą się pozornie do siebie niepasujące smaki. Tłusty, chrupiący boczek sparowany z rzodkiewkami w miodzie sprawdza się jednak zaskakująco dobrze.

Jeśli dodacie do nich jeszcze małe, pulchne kluski, otrzymacie danie ciekawe i nieszablonowe. Koniecznie przetestujcie!

Sprawdź przepis na gnocchi z pesto, boczkiem i rzodkiewką >>

Jak zrobić kluski? To prostsze, niż myślicie!

Przepis na tradycyjne, włoskie gnocchi z fasolką szparagową i kruszonką (fot. Aleksandra Jagłowska)

Gnocchi z kruszonką z żytniego chleba w sosie maślanym

Do miękkich klusek najlepiej pasuje coś chrupiącego. Dzięki temu tekstury są różnorodne, a danie dużo ciekawsze.

W tym przepisie używamy kruszonki z… żytniego chleba. Można użyć czerstwego chleba, nada się równie dobrze jak świeży. Całość oblana jest sosem maślanym – czy może być lepiej?

Sprawdź przepis na gnocchi z kruszonką z żytniego chleba w sosie maślanym >>

Szybkie brunche z Philips Ovi – gnocchi zapiekane z mozzarellą di bufala i pomidorkami cherry z pesto z rukoli i nerkowców (fot. materiały prasowe)

Kluski zapiekane z mozzarellą i pomidorkami

Inny pomysł na kluski? Zapiec je w piekarniku! Podobnie jak w zapiekankach makaronowych, wystarczy dodać ulubione składniki, po czym zapiec z serem.

Nasz pomysł to kluseczki z mozzarellą, która po upieczeniu apetycznie się ciągnie, pomidorkami i pesto z rukoli. Do zrobienia w kilka minut!

Sprawdź przepis na kluski zapiekane z mozzarellą i pomidorkami >>

Przepis na knedle ze śliwkami. Wegańskie przepisy. Ekocentryczka w kuchni (fot. materiały prasowe)

Knedle ze śliwkami

Co też może kryć w środku ta okrągła kluska? Śliwkę! Te kluski kojarzą nam się z dzieciństwem i najlepszą, babciną kuchnią. Do środka warto dodać nieco cynamonu i kardamonu dla lepszego smaku.

Knedle można zrobić w wersji tradycyjnej, ze zrumienioną bułką tartą i z cukrem lub w opcji „na bogato” – z kremem waniliowym i paloną bułką tartą.

Sprawdź przepis na tradycyjne knedle ze śliwkami, a także przepis na knedle z kremem waniliowym i paloną bułką tartą >>

Przepis na proste knedle z jagodami. Jak zrobić jagodowe knedle. (fot. materiały prasowe / Sielskie Smaki)

Drożdżowe kluski na parze z jagodami

Bywają nazywane parowańcami, pampuchami, buchtami. To kluski na parze, często podawane z mięsnym lub owocowym sosem. W naszej wersji – z nadzieniem jagodowym.

Co jest w nich jednak najlepsze? Kiedy są już gotowe, obtaczamy je kolejno w maśle, pokruszonych orzechach włoskich i cukrze. Wyborne! 

Sprawdź przepis na drożdżowe kluski na parze z jagodami >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk