Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na kopytka leniwe. Jak przygotować leniwe kluski - PRZEPIS (fot. Paulina Czyżewska)

Leniwe z sosem owocowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: około 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sos:
mrożone owoce (może być mieszanka na kompot)
300 g
cukier
80 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
szałwia
4 listki
Leniwe:
jajko "zerówka"
3 sztuki
cukier
3 łyżki + do posypania
twaróg pełnotłusty
400 g
mąka pszenna
150 g
sól
szczypta
masło
do smażenia

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Wszystkie składniki sosu dusimy do momentu, gdy owoce się rozpadną i masa będzie gęsta. Mieszamy w trakcie, by uniknąć przypalenia. Ze zgęstniałego sosu wyjmujemy szałwię. 

krok 2

Przygotowujemy kluski. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy pianę. Twaróg rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy żółtka i mąkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na części, z których formujemy wałki o szerokości około 2 centymetrów, lekko spłaszczamy i kroimy pod kątem na romby. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku – do wypłynięcia. 

krok 3

Odsączone kluski smażymy na maśle – w trakcie smażenia posypujemy cukrem. Podajemy z sosem owocowym.

Fiskars logo

Przepis powstał we współpracy z marką Fiskars. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale:

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk