Kukbuk
Kukbuk
Przepis na odmienione klasyczne pierogi ruskie, w tym daniu podajemy je z truflami!

10 pomysłów na pierogi

Pierogami możemy zajadać się przez cały rok! Latem faszerujemy je jagodami, a zimą – kapustą i grzybami. Podpowiadamy, jak możecie przygotować pierogi, używając sezonowych składników!

Tekst: redakcja

Opublikowano: 18 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Choć pierogi są typowo polską potrawą, w wielu zakątkach świata przygotowuje się podobne dania. Hiszpańskie empanadas z owocami morza, włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem czy chińskie dim sumy z wołowiną to trzy zupełnie odmienne wariacje na ten sam kulinarny temat. W niektórych krajach pierogi są świętością, w innych uważa się je za zwykłą przekąskę. Obydwa te podejścia urzeczywistniają się w Polsce: podczas świąt Bożego Narodzenia celebrujemy każdy gryz zawiniętej w delikatne ciasto kapusty, a latem podjadamy pierogi na słodko, z sezonowymi owocami. Przez cały rok cieszymy się także pierogami ruskimi, które są naszym narodowym specjałem! 

Podpowiadamy, jak przygotować pierogi w dziesięciu odsłonach – na słodkona słono, gotowane, smażone w głębokim tłuszczu i pieczone w piekarniku. Zobaczcie też, jak robi się pierogi za granicą!

Talerz pierogów ruskich z dodatkiem trufli, trufle, suszone listki szałwii

Pierogi ruskie z truflami >>

Do klasycznych pierogów ruskich dodać możemy aromatyczną szałwię oraz oliwę truflową. 

Talerz empanadas z krewetkami i mozzarellą, sos pebre, listki kolendry

Empanadas z krewetkami i mozzarellą >>

Szybkie i proste w przygotowaniu hiszpańskie pierożki z owocami morza i ostrym sosem, którym trudno przestać się zajadać. 

pierogi z jagodami, pierogi w panierce, przepis Tosia Kolo, burczymiwbrzuchu, blog burczymiwbrzuchu, pierogi z owocami, smażone pierogi, dla dzieci, pierogi ze śmietaną, pierogi na słodko, ciasto na pierogi

Pierogi z jagodami w kokosowej panierce >> 

Tradycyjne pierogi z jagodami panierujemy i rumienimy na patelni, by stały się chrupiące. Możemy posypać je cukrem pudrem lub podać ze słodką śmietaną. 

Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

Pierożki empanadas z wędzoną papryką >>

Wegańskie pierożki prosto z Hiszpanii, które smakiem zachwycą nawet największych sceptyków. Chrupiące empanadas to ważny element kuchni iberyjskiej. 

oryginalne pierogi z truskawkami

Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem >> 

Niezawodny przepis na pierogi, idealny na gorący dzień. Kwaskowy rabarbar doskonale połączy się ze świeżą, miętową śmietaną. Ten przepis zasmakuje i dorosłym, i dzieciom!

Na święta sięgamy po tradycyjne i sprawdzone przepisy na pierogi z kapustą i grzybami (fot. Rafał Meszka)

Pierogi z białą kapustą i grzybami >>

Co można przygotować z delikatnej, słodkiej kapusty? Pierogi! Im więcej grzybów zebraliście tej jesieni, tym więcej pierogów będziecie mogli ulepić. 

Fińskie pierogi karelskie – Karjalanpiirakka, upieczone w piekarniku, polane roztopionym masłem

Karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie >>

Na wierzch fińskich pierogów z ryżem możemy dodać posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajko, wymieszane z masłem. 

Półmisek pierogów z karpia

Pierogi z karpiem >>

Nie musicie wielbić karpia w galarecie, by pokochać te pierogi. Za złożony smak pierogów z karpiem odpowiadają słodki por i gałka muszkatołowa, a przysmażona skórka przyjemnie chrupie. To ciekawy, odmienny przepis na świąteczne pierogi. 

Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>

Pierogi w cieście drożdżowym z warzywnym nadzieniem oraz musztardą, miodem i serem gruyère. Oto pomysł na nieoczywiste pierogi, które przygotujemy w piekarniku. 

Na święta sprawdzą się też regionalne pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną >>

Pierogi z kaszą gryczaną pochodzą z Lubelszczyzny, ale powinna je poznać cała Polska, bo połączenie twarogu, mięty i kaszy gryczanej to pyszna kompozycja.  

Chrupkie paluszki rybne jako alternatywa na świąteczny stół

Chrupiące paluchy rybne >>

Domowe paluszki rybne najlepiej smakują z sosem aioli, który przed podaniem dekorujemy odrobiną oliwy, natką i skórką z cytryny.  

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka