Kukbuk
Kukbuk
Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

10 pomysłów na pierogi

Przed świątecznym gotowaniem sprawdźcie, jakie jeszcze pierogi i farsze z całego świata warto dodać do wigilijnego menu.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Marta Dymek / Jadlonomia.com

Opublikowano: 18 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Nie ma Bożego Narodzenia bez pierogów. Na wigilijnym stole lądują najczęściej te z kapustą i grzybami, jednak pomysłów na pierogi jest znacznie więcej. Może w tym roku macie ochotę wypróbować nowe smaki? Podajemy przepis na tradycyjny farsz oraz kilka nieoczywistych inspiracji z różnych zakątków świata. Dziczyzna, jagnięca wątróbka czy warzywa z soczewicą? Gwarantujemy, że wśród naszych pierogów każdy znajdzie coś dla siebie.

Talerz pierogów ruskich z dodatkiem trufli, trufle, suszone listki szałwii

Pierogi ruskie z truflami >>

Do klasycznych pierogów dodajemy pachnącą szałwię oraz oliwę truflową.  

Talerz empanadas z krewetkami i mozzarellą, sos pebre, listki kolendry

Empanadas z krewetkami i mozzarellą >>

Szybkie pierożki latynoskie z owocami morza i ostrym sosem, którym trudno przestać się zajadać.

Fińskie pierogi karelskie – Karjalanpiirakka, upieczone w piekarniku, polane roztopionym masłem

Karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie >>

Na wierzch możemy jeszcze dodać posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajko, wymieszane z masłem. 

Półmisek pierogów z karpia

Pierogi z karpiem >>

Nie musicie wielbić karpia w galarecie, by pokochać te pierogi. Smaku dodaje im słodki por i gałka muszkatołowa, a przysmażona skórka przyjemnie chrupie.

Na święta sięgamy po tradycyjne i sprawdzone przepisy na pierogi z kapustą i grzybami (fot. Rafał Meszka)

Pierogi z białą kapustą i grzybami >>

Dla miłośników słodkiej i delikatnej kapusty. Im więcej grzybów zebraliście tej jesieni, tym więcej pierogów będziecie mogli ulepić!

Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>

Drożdżowe ciasto i warzywne nadzienie z odrobiną musztardy, miodu i sera gruyere. Zamiast do garnka, wrzucone do piekarnika. 

Na święta sprawdzą się też regionalne pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną >>

Pochodzą z Lubelszczyzny, ale powinna je poznać cała Polska, bo połączenie twarogu, mięty i kaszy gryczanej jest grzechu warte i sprawdza się nie tylko w święta.

Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

Pierożki empanadas z wędzoną papryką >>

Wegańskie pierożki, które smakiem zachwycą nawet największych sceptyków. 

Chrupkie paluszki rybne jako alternatywa na świąteczny stół

Chrupiące paluchy rybne >>

Najlepiej smakują z aioli, który przed podaniem dekorujemy odrobiną oliwy, natką i skórką z cytryny.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka