Kukbuk
Kukbuk
Przepis na domowe knedle śliwkowe z kremem waniliowym i paloną bułką tartą (fot. dinnershow.studio)

Knedle śliwkowe z kremem waniliowym i paloną bułką tartą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Knedle:
śliwki węgierki
250 g
cukier trzcinowy
3 łyżki
ziemniaki
500 g
sól
do gotowania + do smaku
mąka pszenna typu 450-500
120 g
mąka ziemniaczana
40 g
kardamon
szczypta
masło lub bezzapachowy olej kokosowy
25 g
krem waniliowy:
sól
szczypta
sok z cytryny
1 łyżka
mleko owsiane
1 szklanka
skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
10 g
cukier kokosowy lub trzcinowy
40 g
laska wanilii (przecięta wzdłuż z wydrążonymi ziarenkami)
1 sztuka
Palona bułka tarta:
masło lub bezzapachowy olej kokosowy
110 g
bułka tarta
75 g
mak
¼ łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Michał Gniłka


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Umyte śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Owoce posypujemy cukrem, układamy na blasze rozcięciem do góry i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. W misce mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną. Obrane, lekko ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy do mąki wraz z kardamonem i ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy, aby ciasto się związało. Jeżeli ma zbyt płynną konsystencję, dodajemy odrobinę więcej mąki. Dzielimy ciasto na nieduże kulki, rozpłaszczamy je, a w środek każdej wkładamy 2-3 połówki upieczonych śliwek. Sklejamy i formujemy okrągłe knedle. Obtaczamy delikatnie w bezsmakowym oleju roślinnym i gotujemy na parze około 10 minut.  

krok 2

Łączymy składniki kremu. Podgrzewamy go na małym ogniu, cały czas mieszając – doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Po 10 minutach wyjmujemy laskę wanilii. Tuż przed podaniem lekko podgrzewamy i blendujemy na gładko.

krok 3

Na dobrze rozgrzany tłuszcz wsypujemy bułkę tartą i mak. Po minucie zmniejszamy ogień i prażymy przez chwilę (do uzyskania ulubionej faktury).

krok 4

Na dno miseczki wylewamy porcję ciepłego kremu waniliowego. Nakładamy knedle, polewamy je paloną bułką tartą.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów ze śliwkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk