Kukbuk
Kukbuk
Przepis na proste knedle z jagodami. Jak zrobić jagodowe knedle. (fot. materiały prasowe / Sielskie Smaki)

Drożdżowe knedle jagodowe na parze

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mleko pełnotłuste
200 ml
cukier do wypieków
80 g
suszone drożdże instant
7 g
jajka
2 sztuki, roztrzepane
esencja wniliowa
1 łyżeczka
miałka sól morska
duża szczypta
mąka
450 g
orzechy włoskie, uprażone
200 g
brązowy cukier
60 g
semolina
do posypania
jagody ewentualnie borówki lub inne owoce leśne
250 g
roztopione masło
100 ml
orzechy włoskie
garść, do dekoracji

Przepis: Olia Hercules


Zdjęcie: Elena Heatherwick i Joe Woodhouse

krok 1

Lekko podgrzać mleko. Dodać 50 g cukru do wypiek w i drożdże. Odstawić na 10‒15 minut, aż na pojawi się piana. Dodać jajka, esencję waniliową i sól, po czym stopniowo dosypać mąkę. Lekko zagnieść na stolnicy mocno poprószonej mąką, by uzyskać lekkie, miękkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. W moździerzu lekko utłuc orzechy z brązowym cukrem. Wysypać na duży talerz i odstawić. 

krok 2

Przygotować blachę lub duży półmisek posypany semoliną. Poprószyć mąką stolnicę i dłonie (ciasto będzie kleiste). Uformować kulę z 50 g ciasta. Obsypać stolnicę i dłonie ponownie mąką i rozwałkować kulę na krążek o średnicy 8 cm. Nałożyć na środek 1 łyżeczkę jagód i szczyptę pozostałego cukru do wypieków. Zawinąć krawędzie na wierzch i zlepić, po czym uformować kulkę. Ułożyć knedel na blasze posypanej semoliną i przyrządzić w taki sam sposób resztę knedli. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę. 

krok 3

Przygotować garnek do gotowania na parze lub ustawić durszlak na dużym rondlu z wrzątkiem. Lekko posmarować koszyk garnka lub durszlak olejem. Ułożyć knedle, przykryć i gotować na parze przez około 20‒25 minut. Przed zdjęciem z palnika przekroić jeden knedel na pół, by sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe. Wlać roztopione masło do dużej miski. Używając szczypiec, zanurzyć każdy knedel w maśle, a następnie obtoczyć w pokruszonych orzechach i cukrze. Nałożyć na wierzch cały orzech

Przepis pochodzi z książki Sielskie Smaki autorstwa Olii Hercules.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka