Kukbuk
Kukbuk

Pyzy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ziemniaki
1,2 kg
mąka ziemniaczana
1 łyżka
mąka pszenna
do oprószenia blatu
sól
do smaku

Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie


Zdjecie: Mateusz Torbus


Stylizacja: Kasia Pilitowska

krok 1

Obierz ziemniaki, 400 g ugotuj do miękkości w posolonej wodzie, a 800 g zetrzyj na tarce o małych oczkach i mocno odciśnij z wody. Płyn zostaw na 15 minut, potem zlej, a osiadłą na dnie skrobię doda do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz. Połącz masy, dodaj mąkę ziemniaczaną i zagnieć elastyczne ciasto. Wilgotnymi rękami formuj nieduże kulki wielkości moreli. Odkładaj na blat oprószony mąką. 

krok 2

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Ostrożnie wkładaj partiami pyzy do wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przykleiły się do dna. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj 2–3 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową lub za pomocą sitka. Dobrze odcedź z wody.

krok 3

Pyzy kochają proste omasty: dobre masło, olej tłoczony na zimno (genialny jest olej rydzowy!), oliwę, wiejską śmietanę. Można je posypać czarnuszką albo bardziej wyszukanie – kiszonymi, pokrojonymi w grubą kostkę papryczkami jalapeno. W wersji de luxe można polać wegańskim cheddarem, na słodko zaś sosem truskawkowym lub śliwkowym. A jeśli zostaną na drugi dzień, w co wątpimy, to pokrój je w grube plastry i przysmaż z obu stron na maśle, oliwie lub oleju na złoto.

TIP

W większości przepisów znajdziesz jajko, my je pominęłyśmy, aby przepis był wegański. Poza tym pyzy bez niego są równie pyszne!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk