Kukbuk
Kukbuk
Przepis na gnocchi al ragu di antara

Gnocchi z ragù z kaczki (gnocchi al ragù di anatra)

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Gnochhi:
ziemniaki
1 kg
sól
do gotowania + szczypta
mąka
300 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
parmezan
50 g
Ragù:
oliwa
1 łyżka
marchewka
1 sztuka
seler naciowy
1 łodyga
biała cebula
1 sztuka
kacza pierś
1 kg
wytrawne białe wino
1 szklanka
passata pomidorowa
600 g
woda
250 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
parmezan
według uznania

Przepis i przygotowanie: Matteo Brunetti


Zdjęcia: dinnershow.studio

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i ugniatamy na purée. 

Wsypujemy najpierw trochę mąki, dodajemy jajko, parmezan i szczyptę soli. Lekko wyrabiamy ciasto – na tyle, aby składniki się połączyły. Dosypujemy po trochu mąki, aż ciasto będzie zwarte i sprężyste (może się zdarzyć, że nie zużyjemy całej mąki). Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałek grubości 2 centymetrów i kroimy go na kawałki długości 2-3 centymetrów (jeżeli chcemy uzyskać tradycyjny kształt gnocchi, turlamy je na grzbiecie widelca).

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekane warzywa. Smażymy, aż się lekko przyrumienią. Dodajemy kaczkę pokrojoną w niewielkie kawałki i smażymy na dużym ogniu przez 5 minut. Wlewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Wlewamy passatę i wodę. Gotujemy przez godzinę na średnim ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Gnocchi wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Wyciągamy, gdy wypłyną na powierzchnię. Dodajemy je do ragù z kaczki, danie posypujemy parmezanem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk