Kukbuk
Kukbuk
Szybki przepis na kluski śląskie. Jak zrobić prosty sos grzybowy (fot. Paulina Czyżewska)

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas studzenia ziemniaków
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Kluski:
ziemniaki
500 g
sól
do gotowania + do smaku
jajko "zerówka"
1 sztuka
mąka ziemniaczana
100 g
Sos:
pieczarki
200 g
boczniaki
200 g
olej
do smażenia
sól
do smaku
masło
50 g
szalotka
1 sztuka
musztarda francuska
1 łyżka
mleko roślinne
150 ml
Dodatkowo:
natka pietruszki
150 ml

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przygotowujemy kluski. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Jeszcze gorące przecieramy lub przeciskamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia. 

krok 2

Wystudzone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Z masy formujemy kulki o wadze około 20 gramów, lekko je spłaszczamy i palcem robimy pośrodku wgłębienie (charakterystyczne dla klusek śląskich). Gotujemy w osolonej wodzie – do wypłynięcia.

krok 3

Przygotowujemy sos. Grzyby dokładnie oczyszczamy z piasku. Pieczarki kroimy, jeżeli są większe. Boczniaki rwiemy na części. Grzyby smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Możemy je w trakcie smażenia posolić, dzięki temu szybciej się skarmelizują.

krok 4

W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła, smażymy na nim pokrojoną w piórka szalotkę. Gdy się zeszkli, dodajemy musztardę i mleko roślinne, mieszamy i redukujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Dorzucamy usmażone grzyby. Mieszamy i dodajemy resztę zimnego masła, które dodatkowo zagęści sos.

krok 5

Kluski podajemy z sosem grzybowym, posypane posiekaną natką pietruszki.

 

Fiskars logo

Przepis powstał we współpracy z marką Fiskars. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale:

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk