Kukbuk
Kukbuk
Dyniowe gnocchi z orzechami, karmelizowaną gruszką i kruszonym serem pleśniowym (fot. Martyna Cybuch)

15 pomysłów na kluski dla dzieci

Leniwe, kopytka i makaron – nie oprze im się żadne dziecko. Nie dość, że możemy je łączyć z dowolnymi składnikami, to jeszcze równie dobrze komponują się ze słodkim serem, jak z warzywami.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Martyna Cybuch

Opublikowano: 11 Września 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Każde dziecko wie, że długie, owijające się wokół widelca nitki spaghetti najlepiej smakują z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i dużą ilością parmezanu. Leniwych nie można podać bez gorącej bułki tartej z masłem i cynamonem, a z kopytkami mogą się równać jedynie włoskie gnocchi. Niezależnie od wersji – na słodko czy na słono – sycące kluski rozpieszczają podniebienie i poprawiają humor nie tylko małym, ale także całkiem dużym dzieciom. Kiedyś robione głównie ze względu na taniość składników i łatwość w przygotowaniu, dziś należą do ścisłej czołówki powszechnie lubianych dań.

Makaron fettuccine lub tagliatelle z sosem podobny carbonara

Fettuccine alla papalina >>

Prosty przepis na danie, do którego przygotowania wystarczy jedynie kilka składników. Tagliatelle z dużą ilością parmezanu i szynką podsmażoną z cebulą dzieciom nigdy się nie nudzą, a i dorośli uwielbiają tak przyrządzony makaron. I najważniejsze – obiad jest gotowy w zaledwie kwadrans!

Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

Tagliatelle z pesto z jarmużu >>

Pesto nie musi być tylko z bazylii. Dla dzieci przygotujcie jego zdrowszą wersję – orzeszki pinii, parmezan i czosnek zblendujcie z… jarmużem. Do tego oliwa i koniecznie domowy makaron, który zrobicie z mąki pszennej i kaszy manny. Taki obiad najlepiej przygotowywać wspólnie i bawić się dowolnie wycinanymi kształtami makaronu.

makaron, pasta carbonara (fot. bruna branco)

Spaghetti alla carbonara >>

Skoro mowa o makaronach, to nie można zapomnieć o carbonarze. Kremowa, jajeczna i posypana dużą ilością parmezanu, zachwyca nie tylko dzieci. Nic dziwnego, bo choć przepis jest prosty, to danie zdecydowanie należy do największych kulinarnych cudów.

Sposób na spaghetti z mięsnym sosem pomidorowym (fot. Zuza Rożek)

Ragù w stylu bolońskim >>

Obowiązkowy element każdego restauracyjnego menu dla dzieci. Co ciekawe, po latach wciąż się nie nudzi, a jego smak niezmiennie poprawia humor. Jeśli dawno nie jedliście ragù, to czas na przypomnienie sobie tych doznań. Ugotujcie makaron, a sos wykończcie dowolnie: serem, masłem, natką pietruszki lub świeżo mielonym pieprzem.

Makaron penne ze szpinakiem baby, śmietanką, serem blue i orzechami włoskimi, sezonowki szpinak

Makaron ze szpinakiem i z serem blue >>

Co prawda wielu z nas szpinak kojarzy się raczej z koszmarem z dzieciństwa niż ulubionymi obiadami, niemniej warto zaryzykować i odczarować złe wspomnienia. Zwłaszcza że to danie sycące i aromatyczne – z pewnością przypadnie do gustu każdemu małemu smakoszowi. 

Pasta z sosem brokułowo-cytrynowym i tuńczykiem (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Pasta z sosem brokułowo-cytrynowym i tuńczykiem >>

Jeśli cokolwiek jest w stanie przekonać dzieci do zjedzenia ryby i brokułów, to tylko makaron. Pękate fusilli wyglądają tak apetycznie, że pomimo wątpliwości każdy maluch zaryzykuje spróbowanie tego dania. Brokuł uduście ze skórką z cytryny i z szalotką, a tuńczyka usmażcie na oliwie z solą i pieprzem. Gotowy makaron możecie jeszcze posypać pistacjami, jeśli dzieci lubią wyrazistsze smaki.

Zapiekanka makaronowo-serowa - Przepis Vienia

Kolanka w sosie serowym >>

Niesamowicie prosty i szybki obiad, a do tego ulubiony przez dzieci comfort food. Klasyczne kanadyjskie danie mac and cheese pachnie parmezanem, a na wierzchu ma złocistą kukurydzianą panierkę. Obowiązkowym składnikiem są ementaler, cheddar i oczywiście tarty parmezan.

knele ze śliwkami, jak zrobić knedle, knedle, domowe knedle, knedle ziemniaczane

Knedle ze śliwkami >>

Tego dania nie może zabraknąć w dziecięcym menu. Wiedzą to wszystkie babcie, bo to one robią zdecydowanie najsmaczniejsze knedle! Jeśli w przydomowym sadzie nie macie śliwy, to czym prędzej biegnijcie na targ po soczyste węgierki. Potem uformujcie z ciasta całkiem spore krążki, a na nie nałóżcie wydrylowane śliwki. Następnie złączcie brzegi knedli i szybko ugotujcie je we wrzątku. Podajcie gorące, najlepiej polane masłem z bułką tartą albo śmietaną.

Kopytka z kurkami, parmezanem i natką pietruszki (fot. Angela Matlak)

Kopytka z kurkami, rukolą i orzechami włoskimi >>

To nie tylko pyszny sposób na ziemniaki, ale również świetny pomysł na zachęcenie maluchów do zjedzenia grzybów. Ciasto na kopytka zrobicie z ziemniaków, mąki pszennej i jajek. Gdy kluski będą się gotować, oczyszczone wcześniej kurki podsmażcie z cebulą i czosnkiem. Na talerzach ułóżcie porcję kopytek, grzyby i orzechy włoskie.

kluseczki marchewkowe, kluski lane, kluseczki z masłem, domowe kopytka, kluski warzywne, marchew, parmezan, kluski z serem

Kluseczki marchewkowe z szałwią i parmezanem >>

To jedno z tych dań, których po prostu nie da się nie kochać! Każda kluseczka przywołuje najmilsze wspomnienia i sprawia, że po ciele rozchodzi się rozkoszne ciepło. Jeśli akurat nie macie pod ręką marchewki, do ciasta możecie dodać purée z dyni lub batatów. Ważne, żeby nie zawierało zbyt dużo wody, bo masa będzie zbyt luźna.

Dyniowe gnocchi z orzechami, karmelizowaną gruszką i kruszonym serem pleśniowym (fot. Martyna Cybuch)

Gnocchi dyniowe >>

Do zjedzenia słodkich gnocchi nikogo nie trzeba przekonywać. Zwłaszcza gdy z wierzchu kuszą jeszcze gruszką i serem. Do ciasta na włoskie kluseczki dorzućcie purée z dyni, a gnocchi gotujcie partiami we wrzątku. Gdy będą dochodzić, przygotujcie masło tymiankowe, a gruszkę skarmelizujcie na miodzie lub brązowym cukrze.

Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym, włoskie gnocchi, kopytka z serem, kluski ziemniacane, sos serowy, z czym podać kopytka, kluski z masłem, domowe gnocchi

Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym >>

To chyba najprostszy sposób na gnocchi. Klasyczne ciasto z ziemniaków, jajek i mąki pszennej potnijcie na kawałki i ugotujcie. W tym czasie możecie przygotować sos serowy. Parmezan i pecorino zetrzyjcie i wymieszajcie z wodą z gotowania klusek, pieprzem i jajkiem. Gorącym sosem polejcie gotowe gnocchi i posypcie je natką pietruszki.

Przepis na tradycyjne, włoskie gnocchi z fasolką szparagową i kruszonką (fot. Aleksandra Jagłowska)

Gnocchi z kruszonką z żytniego chleba w maślanym sosie >>

Aksamitna, delikatna konsystencja gnocchi sprawia, że z każdym kęsem poziom błogości rośnie. Przy tak apetycznych kluskach nawet fasolka szparagowa wygląda zachęcająco. Zwłaszcza jeśli przykryjecie ją kruszonką z chleba na zakwasie i masła. Opcjonalnie gotowe danie możecie posypać parmezanem.

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą, orzechami i tymiankiem (fot. Angela Matlak)

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą >>

Jak przemycić kiszoną kapustę w obiedzie? Najlepiej podać ją z rozkosznymi, pieczołowicie przygotowanymi gnocchi. Gdy włoskie kluseczki będą się gotować, na patelni uprażcie orzechy, dodajcie miód i na końcu kiszoną kapustę. Dzięki temu jej smak będzie delikatniejszy i znacznie słodszy. A żeby gnocchi nie były zbyt twarde, zagniatajcie je krótko i nie dosypujcie zbyt dużo mąki.

kluski leniwe, kopytka leniwe, kluski twarogowe, kluski leniwe z zasmażką, kluski leniwe z bułką tartą, kopytka z cukrem, szybki obiad, szybki obiad dla dzieci, obiad dla dzieci

Kluski leniwe >>

Leniwe kluski sprawdzają się doskonale o każdej porze roku i dnia. Najlepiej według nas smakują na słodko z bułką tartą, masłem i cynamonem. Możecie także wypróbować słoną wersję i do ciasta dodać skórkę z cytryny, a gotowe leniwe podać z orzechami włoskimi, selerem naciowym i szynką. Dzieci nie będą protestować.

Więcej przepisów dla dzieci:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka