Kukbuk
Kukbuk
Albondigas, czyli hiszpańskie klopsy z kromką pieczywa w sosie pomidorowym (fot. Martyna Cybuch)

Hiszpańskie albondigas ze świeżym pieczywem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Klopsy:
cebula
1/2 sztuki
czosnek
1 ząbek
chleb razowy
1 kromka
mielone mięso wołowe
350 g
mielone mięso wieprzowe
150 g
parmezan
50 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól
1 łyżeczka
pieprz czarny
1 łyżeczka
natka pietruszki
2 łyżki
olej roślinny
do smażenia
Sos:
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
marchewka
1 sztuka
papryka czerwona
1/2 sztuki
oliwa
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
wytrawne białe wino
150 ml
pomidory w puszce
400 g
cukier
1/2 łyżeczki
Do podania:
świeże pieczywo
według uznania

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

Krok 1

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chleb rozkruszamy na drobne kawałki i ucieramy w miseczce z posiekanymi cebulą i czosnkiem.

Krok 2

Do dużej miski wkładamy mięso, chleb utarty z cebulą i czosnkiem, starty parmezan, jajko, sól oraz pieprz. Wyrabiamy mięsną masę przez kilka minut, aż będzie gładka i kleista. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Mięso odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krok 3

W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i paprykę. Smażymy 1-2 minuty. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wlewamy wino i redukujemy. Gdy mniej więcej połowa alkoholu odparuje, zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory z puszki i cukier. Mieszamy. Patelnię przykrywamy, dusimy około 20 minut – od czasu do czasu mieszamy.

Krok 4

Ze schłodzonego mięsa formujemy małe klopsy i smażymy na rozgrzanym oleju około 2 minut z każdej strony. Gotowe mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy do pomidorowego sosu. Podgrzewamy razem około 15 minut bez przykrycia. Klopsy podajemy z dużą ilością sosu i ze świeżym pieczywem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk