Kukbuk
Kukbuk
Mielone kotlety z mizerią i młodymi ziemniakami (fot. Martyna Cybuch)

Polskie tradycyjne kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Kotlety:
cebula
1 sztuka
olej
do smażenia
bułka
1 sztuka
mleko
do namoczenia bułki
mielone mięso wieprzowe z łopatki
500 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
woda
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
pieprz czarny
1/2 łyżeczki
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki
bułka tarta
do obtoczenia
Mizeria:
ogórek zielony
1 sztuka
śmietana 18%
2 łyżki
sól
do smaku
Dodatkowo:
młode ziemniaki
150 g
koperek
1 łyżka

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

Krok 1

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Bułkę namaczamy w mleku.

Krok 2

Do miski wkładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę, odsączoną z nadmiaru mleka bułkę, jajko, łyżkę zimnej wody i przyprawy. Wyrabiamy masę przez kilka minut, aż będzie gładka i kleista. Z mięsa formujemy nieduże kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron. Gdy są zrumienione, zdejmujemy je z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką, które następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Kotlety pieczemy około 20 minut.

Krok 4

W tym czasie obieramy ogórka, kroimy na cienkie plasterki i łączymy z kwaśną śmietaną. Mizerię doprawiamy solą.

Krok 5

Na talerze wykładamy ugotowane ziemniaki, mizerię oraz upieczone kotlety. Wierzch posypujemy posiekanym koperkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka