Kukbuk
Kukbuk
Szwedzkie klopsiki kottbullar z konfiturą i puree ziemniaczanym jak z Ikei (fot. Martyna Cybuch)

Soczyste szwedzkie klopsiki z purée ziemniaczanym i konfiturą borówkową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Klopsy:
kajzerka
1 sztuka
mleko
do namoczenia bułki
cebula
1 sztuka
olej
do smażenia
mielone mięso wieprzowe
250 g
mielone mięso wołowe
250 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
śmietana 18%
2 łyżki
koperek
1 łyżka
sól
1 łyżeczka + do gotowania
pieprz czarny
1/2 łyżeczki
Sos:
masło
2 łyżki
mąka pszenna
1 łyżka
bulion warzywny
250 ml
śmietana 18%
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
Do podania:
ziemniaki
200 g
sól
do gotowania
masło
2 łyżki
mleko
20 ml
konfitura z borówki
2 łyżki
koperek
według uznania

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

Krok 1

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut, by się namoczyła. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i przesmażamy na nim cebulę.

Krok 2

W dużej misce łączymy mięso wieprzowe z wołowym, dodajemy odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, przesmażoną cebulę, jajko, śmietanę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy, aż uzyskamy gładką i zwartą masę.

Krok 3

Zwilżamy dłonie zimną wodą i formujemy z mięsnej masy małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej klopsy. Gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy klopsy łyżką cedzakową i kładziemy na sito.

Krok 4

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Odsączone klopsy smażymy na gorącym oleju około 4 minut – często je przewracamy, aby były równomiernie zrumienione z każdej strony. Gotowe klopsy zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 5

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy są gotowe, odcedzamy je, osuszamy i ucieramy z masłem i mlekiem na kremowe purée.

Krok 6

W czasie gotowania ziemniaków przygotowujemy sos. Na patelni po smażeniu klopsików rozpuszczamy 2 łyżki masła i wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż mąka zacznie się rumienić, wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy bulion. Mieszamy energicznie, by nie powstały grudki. Śmietanę łączymy z solą, pieprzem i 2 łyżkami ciepłego bulionu z patelni. Sos ponownie podgrzewamy. Dodajemy śmietanę, mieszamy.

Krok 7

Do sosu przekładamy klopsy i podgrzewamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty.

Krok 8

Na talerze wykładamy kremowe purée ziemniaczane, po łyżce konfitury borówkowej i klopsiki, które obficie oblewamy sosem i posypujemy świeżym koperkiem.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk