Kukbuk
Kukbuk

Štrukli, czyli chorwacki specjał

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ciasto:
mąka
500 g
letnia woda
300 ml
ocet
2 łyżki
sól
szczypta
jajko "zerówka"
1 sztuka
oliwa
2 łyżki + do polania
nadzienie:
świeży krowi ser
750 g
sól
do smaku
jajka "zerówki"
2 sztuki
do gotowania:
sól
szczypta
oliwa
1 łyżka + do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
śmietana
do zapiekania
dodatki do štrukli do zupy:
cebula
1-2 sztuki
słodka papryka w proszku
1-2 łyżeczki
śmietana
100 ml
natka pietruszki
do smaku
dodatki do štrukli według uznania:
jabłka
gryka
szpinak
wiśnie
sos waniliowy

Źródło: Željko Koprolčec / Chorwacka Wspólnota Turystyczna

krok 1

Mieszamy mąkę, wodę, ocet, sól, jajko i oliwę. Zagniatamy, aż ciasto zacznie się kleić. Dzielimy je na kawałki według uznania i możliwości ich późniejszego rozwałkowania, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

krok 2

Rozwałkowujemy ciasto na bawełnianym obrusie. Polewamy je odrobiną oliwy i rozgniatamy ręcznie – rozciągamy na długość stołu. Mieszamy ser z jajkami i solą. Na tę część placka, od której zaczniemy zwijanie štrukli, nakładamy nadzienie. Pozostałą część skrapiamy roztopionym masłem, aby się nie skleiła. Zaginamy brzeg ciasta do wewnątrz i zwijamy je, podnosząc stopniowo obrus do góry. Zwinięte ciasto dzielimy brzegiem talerza na kawałki (szerokość według uznania).

krok 3

W garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy. Wkładamy podzielone na kawałki štrukli na 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy z wody i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, do zrumienienia.

Jeśli przygotowujemy štrukli do zupy, zaczynamy od podsmażenia w garnku drobno pokrojonej cebuli. Dodajemy do niej paprykę w proszku, zalewamy wodą. Gotujemy w niej štrukli około 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Štrukli mogą być także przyrządzane z dowolnymi dodatkami: jabłkami, gryką, szpinakiem lub wiśniami. Štrukli z wiśniami podaje się z sosem waniliowym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!