Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pierogi ruskie z bryndzą, jak zrobić tradycyjne pierogi ruskie (fot. Robert Ceranowicz)

Pierogi ruskie z bryndzą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Farsz:
ser twarogowy
250 g
bryndza
250 g
Ciasto:
mąka pszenna
1/2 kg + do posypania
sól
2 szczypty
woda
ok. 150 ml
Pesto:
czosnek niedźwiedzi
1 pęczek liści
oliwa
według uznania
sól
do smaku

Zdjęcia: Robert Ceranowicz

krok 1

Robimy farsz – łączymy w misce oba gatunki sera.

krok 2

Mąkę z solą zalewamy wrzątkiem i energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Zanim wystygnie, rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Foremką lub szklanką wykrawamy kółka.

krok 3

Na każdym z wykrojonych kółek, na środku, nakładamy po łyżce (lub trochę mniej) farszu. Zlepiamy brzegi i odkładamy na deskę oprószoną mąką. Kiedy mamy już wszystkie pierogi ulepione, gotujemy je partiami w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

krok 4

Miksujemy wszystkie składniki pesto i podajemy z gorącymi pierogami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk