Kukbuk
Kukbuk
Przepis na zapiekane mule, mule z ziołową panierką, jak przyrządzić owoce morza (fot. dinnershow.studio)

Mule zapiekane pod ziołową panierką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mule
500 g
szalotka
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
oliwa z drugiego tłoczenia
10 ml + 150 ml
białe wino
100 ml
natka pietruszka
100 g
koperek
100 g
kapary
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
bułka tarta panko
100 g

Przepis i przygotowanie: Tomasz Królikowski


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

kork 1

Mule płuczemy i oczyszczamy z narośli. Uszkodzone wyrzucamy. Otwarte uderzamy o blat stołu, jeśli się zamkną, to znaczy, że są dobre, a jeśli nie – nie nadają się do spożycia.

krok 2

Szalotki i czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną w rondlu oliwę. Po chwili dodajemy oczyszczone mule, potrząsamy i smażymy 30 sekund. Wlewamy białe wino i przykrywamy. Po minucie odkrywamy i wyciągamy otwarte mule. Ugotowane i otwarte układamy w naczyniu do zapiekania.

krok 3

Opłukane świeże zioła i kapary siekamy. Blendujemy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy bułkę tartą, aby powstała lekko kleista panierka ziołowa. Obsypujemy nią mule – najlepiej, żeby dostała się do środka.

krok 4

Piekarnik z opcją grilla nagrzewamy do 170 stopni – pieczemy w nim mule przez 3 minuty, aż się zrumienią. Gotowe danie podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk