Kukbuk
Kukbuk
przepis gordon ramsay, wielkanocne jaja w mięsnym cieście

Jajka po szkocku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
jajko „zerówka”
7 sztuk
surowa biała kiełbasa
600 g
kaszanka
400 g
kwaśne jabłko
1 sztuka
mąka
do panierowania
bułka tarta
do panierowania
olej do smażenia
1 l

Wykonanie: Diana Kosiorek


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska


Inspiracja do przepisu: Gordon Ramsay

krok 1

Sześć jajek (jedno odkładamy do panierowania) gotujemy na miękko, studzimy, obieramy.

 

krok 2

Z kiełbasy wyjmujemy mięso, kaszankę obieramy i rozdrabniamy widelcem. Mięso mieszamy z kaszanką i ze startym jabłkiem – w masie obtaczamy ugotowane jajka.

krok 3

Panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy w rondelku, na oleju około 5 minut z każdej strony (jajka powinny być zanurzone do połowy). Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!