Kukbuk
Kukbuk
Przepis na uchę, tradycyjna kuchnia rosyjska, jak zrobić zupę rybną (fot. Jakub Stanek)

Ucha

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
wypatroszony świeży łosoś (w całości)
1 kg
woda
1 l
ziemniaki
4 sztuki
marchewka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
czarny pieprz
kilka ziaren
sól
do smaku
liść laurowy
2 sztuki
natka pietruszki
1/2 pęczka

Przepis i przygotowanie: Irina Grishina


Zdjęcie: Jakub Stanek

krok 1

Rybę płuczemy w wodzie, oddzielamy głowę i ogon, resztę kroimy na nieduże kawałki. Wkładamy głowę i ogon do dużego garnka, zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu przez 25-30 minut.

krok 2

Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, cebulę – w piórka. Odcedzamy bulion i ponownie doprowadzamy go do wrzenia. Zmniejszamy ogień i do gotującej się zupy dodajemy kawałki łososia, pokrojone warzywa i kilka ziaren pieprzu, solimy. Po 10 minutach wrzucamy liście laurowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Uchę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk