Kukbuk
Kukbuk
Przepis na udziec jagnięcy, jak przygotować udziec, z czym podawać udziec jagnięcy (fot. Rafał Meszka)

Udziec jagnięcy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
udziec jagnięcy
2 kg
czosnek
20 ząbków
sól
do smaku
pieprz
do smaku
suszony tymianek
1 łyżka
suszony rozmaryn
1 łyżka
olej
2 łyżki
ocet winny
1 łyżka
masło
1 kostka

Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Oczyszczony z nadmiaru tłuszczu i powięzi udziec jagnięcy szpikujemy obranymi ząbkami czosnku, nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i olejem. Skrapiamy octem winnym i zostawiamy na jeden dzień w lodówce, aby mięso nasyciło się ziołami i skruszało.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, udziec pieczemy przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut – co jakiś czas polewamy roztopionym masłem. Podajemy z purée ziemniaczanym i czerwoną kapustą duszoną w winie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk