Kukbuk
Kukbuk
pasteles de nata, pastele, portugalskie słodycze, tarta budyniowa, ciasto francuskie, prosty deser

Tarty budyniowe à la pastéis de nata

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto francuskie
1 opakowanie
mleko
250 ml
woda
125 ml
skórka z cytryny
otarta z 1 sztuki
wanilia
1 laska
cynamon
1 laska
żółtko z jajka "zerówka"
5 sztuk
cukier
80 g
mąka pszenna
30 g

Przepis i zdjęcia: Sylwia Wyrwicka / haveeyeon

krok 1

Ciasto francuskie rolujemy i dzielimy na 12 kawałków, którymi wykładamy formę na mufinki.

krok 2

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziarna wydrążone z laski wanilii oraz 1/4 szklanki mleka. Mieszamy kuchenną rózgą i odkładamy na bok.

portugalskie słodycze, pasteles de nata, tarta budyniowa, prosty deser, szybki deser, ciasto francuskie

krok 3

Wodę z laską cynamonu i cukrem umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.

krok 4

W osobnym naczyniu gotujemy mleko. Wlewamy je do miski z mąką, energicznie mieszając rózgą kuchenną. Syrop cukrowo-cynamonowy przelewamy przez sito, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut. 

krok 5

Żółtka roztrzepujemy, dodajemy je do ostudzonej wody oraz mleka. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy o dość rzadkiej konsystencji.

krok 6

Budyniowy krem przelewamy do gniazdek z ciasta francuskiego, wypełniając je do 3/4 wysokości boków ciasta.

krok 7

Ciastka pieczemy w temperaturze 240ºC z termoobiegiem przez około 20 minut. Najlepiej smakują jeszcze gorące, oprószone cynamonem.


Więcej inspirujących zdjęć i smacznego jedzenia znajdziecie na Instagramie Sylwii >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk