Kukbuk
Kukbuk
Przepis na nadziewaną paprykę, wegetariański obiad, jak zrobić nadziewaną ryżem z warzywami paprykę (fot. Rafał Meszka)

Papryka nadziewana ryżem z warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ryż
250 g
seler naciowy
1 sztuka
zielone oliwki
1 garść
natka pietruszki
1 pęczek
cebula
1 sztuka
sok z cytryny
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
oliwa
1 łyżka
papryka
4 sztuki (żółte, czerwone, okrągłe lub podłużne)
krojone pomidory
2 puszki

Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Ryż gotujemy na sypko. Seler naciowy kroimy, oliwki, natkę pietruszki i cebulę siekamy – dodajemy do ryżu wraz z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Dokładnie mieszamy.

krok 2

Papryki wydrążamy i nadziewamy ryżem z dodatkami. Wkładamy do żeliwnego garnka i zalewamy pomidorami. Garnek przykrywamy. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmujemy przykrywkę, aby papryki się zarumieniły. Upieczone papryki wykładamy na talerz. Podajemy.

Więcej przepisów z papryką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk