Kukbuk
Kukbuk
Fragment książki "Stambuł do zjedzenia", jak przygotować kebab, kuchnia turecka (fot. Przemek Krupski)

Adana kebab

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mielona tłusta baranina lub jagnięcina
500 g
czosnek
3 ząbki
papryka czerwona
1 sztuka
natka pietruszki
1 garść
kumin
1 łyżeczka
sumak
1 łyżka
papryka pul biber
2 łyżki
pieprz
do smaku
sól
do smaku

Przepis i przygotowanie: Bartek Kieżun

krok 1

Mięso wkładamy do miski. Paprykę i czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Zaczynamy wyrabiać. Po chwili dorzucamy drobno posiekaną pietruszkę, kumin i pul biber. Wyrabiamy przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

krok 2

Kiedy minie pół godziny, dzielimy mięso na sześć części. Oklejamy nim szpadki, nie za grubo, bo kebaby będą spadać pod własnym ciężarem. Grillujemy na ruszcie z dużą ilością żaru po mniej więcej 4 minuty z każdej strony. Gdyby pojawił się żywy ogień wywołany kapiącym tłuszczem, to nic złego, mięso nieco się przypali, trzeba jednak pilnować, by nie zrobiło się całkiem czarne. Upieczone wykładamy na talerz. Podajemy.

TIP

A teraz ploteczki z Turcji! Nikt nie robi tego kebabu w taki sposób, w jaki opisałem to powyżej – ani zresztą żadnego innego z siekanego mięsa. Wszystkie składniki rzuca się po prostu na wielką deskę do krojenia i jeszcze większym nożem, zwanym zirh, sieka wszystko razem do pożądanej konsystencji. Wydaje mi się jednak, że skoro nie macie takiego noża pod ręką, to może ta delikatna metoda będzie nieco lepsza. Kebab najlepiej smakuje z grillowaną papryką i sałatką z pomidorów.

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Stambuł do zjedzenia", rozmowę z autorem możecie przeczytać tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk