Choć współcześni atleci przestrzegają ścisłej diety, trudno uwierzyć, by Cristiano Ronaldo nigdy nie spróbował słodkich pastéis de nata, a Thomas Müller odmówił sobie tradycyjnej niemieckiej sałatki ziemniaczanej. Z okazji Euro 2020 prezentujemy popularne i mniej znane dania inspirowane regionalnymi kuchniami Europy. Przez najbliższy miesiąc będziemy więc śledzić nie tylko mecze piłki nożnej, ale i kulinarną konkurencję, która od lat trwa pomiędzy krajami Starego Kontynentu. Czy włoskie fettuccine alla papalina przyćmi pikantny turecki kebab? Jak polskie kotlety mielone wypadną na tle hiszpańskich albondigas? Na przełomie czerwca i lipca zachęcamy do przeżywania nie tylko sportowych emocji, ale także kulinarnych zachwytów!
Euro 2020: Mistrzowskie przepisy
Święto futbolu zbliża się wielkimi krokami. Jednak Euro to dla nas coś więcej niż starcie drużyn narodowych – w nadchodzących tygodniach sprawdzimy, które państwa najlepiej karmią swoich sportowców!
Tekst: Maciej Kostrzewa
Zdjęcie główne: Connor Coyne / unsplash.com
Grupa A
Włochy
Fettuccine alla papalina
Przepis na tę klasyczną włoską pastę został opracowany w latach 30. XX wieku dla papieża Piusa XII. Jednak to, co dobre dla biskupa Rzymu, nie zawsze sprawdza się w diecie atlety! Po tym makaronie lepiej nie uprawiać sportu, ale po udanym turnieju z pewnością można sobie na niego pozwolić. Czy smak kremowego fettuccine alla papalina zmotywuje włoską drużynę narodową do gry na najwyższym poziomie?
Szwajcaria
Tarta wiśniowa z paloną meringue
Beza jest popularna zarówno w kuchni szwajcarskiej, jak i włoskiej. Podczas meczów pomiędzy reprezentacjami tych państw możecie sprawdzić, które z nich opracowało smaczniejszy sposób na jej przygotowanie! Bezę dobrze jest podać z chrupiącym ciastem i owocami – najlepiej delikatnie kwaśnymi, by zrównoważyć słodycz pozostałych składników.
Turcja
Adana kebab
Prawdziwy turecki kebab niewiele ma wspólnego z tym, który znamy z otwartych do późna budek porozstawianych na polskich ulicach. Oryginalnie mielone albo siekane mięso – baraninę lub jagnięcinę – miesza się z aromatycznymi przyprawami, nakłada na szpadki, a następnie grilluje na ruszcie. I nikt nie pyta, czy wolimy łagodny, mieszany lub ostry sos. Niezależnie, czy kupicie kebab na mieście, czy przygotujecie go według oryginalnej tureckiej receptury, faktem pozostaje, że to ulubione danie polskich kibiców!
Walia
Zupa krem z porów i ziemniaków
Por to jeden z najważniejszych walijskich symboli. Jest ściśle związany z historią o Świętym Dawidzie, patronie Walii, który podczas bitwy z Anglosasami poradził swoim rodakom, by przypięli to warzywo do hełmów – dzięki temu mogli się łatwiej rozpoznać podczas starcia. W kulturze kulinarnej Walii wciąż chętnie sięga się po pory, a ugotowana z nich zupa z dodatkiem ziemniaków cieszy się nad Morzem Celtyckim dużą popularnością.
Grupa B
Belgia
Mule zapiekane pod ziołową panierką
Choć mule są uważane za przysmak w wielu państwach zachodniej i południowej Europy, to Belgowie mogą się pochwalić maestrią w ich przyrządzaniu. Historycznie to właśnie we Flandrii powstał przepis na mule duszone w winie z szalotką i aromatycznymi ziołami. Nam trudno sobie wyobrazić lepszą przekąskę do meczu!
Dania
Marinerede sild, czyli marynowane śledzie
Poławiane u wybrzeży duńskiego Bornholmu śledzie należą do najbardziej pożądanych w Europie. Delikatne filety znakomicie smakują w towarzystwie rozmaitych dodatków, ale podczas Euro przygotujemy je w tradycyjnie duńskim wydaniu – namoczone w mleku, a następnie zamarynowane w specjalnej kompozycji przypraw z octem, koncentratem pomidorowym i winem.
Zobaczcie, jak przygotować duńskie marynowane śledzie >>
Finlandia
Silakkalaatikko, czyli ziemniaczana zapiekanka śledziowa
Śledzie cieszą się w Polsce dużą popularnością – szczególnie w okresie świątecznym. Ale czy mieliście kiedykolwiek okazję spróbować fińskiej zapiekanki śledziowej? Silakkalaatikko robi się z ziemniaków, filetów ze śledzia, bekonu, cebuli, ziół i przypraw. Gotową zapiekanką łatwo podzielić się z przyjaciółmi podczas oglądania meczu!
Sprawdźcie, jak przygotować zapiekankę śledziową silakkalaatikko >>
Rosja
Ucha
Ucha to zawiesista zupa rybna, typowa dla kuchni rosyjskiej. Wbrew pozorom jej nazwa nie ma nic wspólnego z uszami, ale pochodzi od starorosyjskiego słowa „jucha”, które oznacza po prostu wywar. Tradycyjnie przyrządza się ją z kilku gatunków słodkowodnych ryb, ale równie dobrze smakuje ugotowana na bazie zwykłego łososia. Miska aromatycznej uchy wzmocni ducha i po ciężkim dniu, i po ciężkim meczu.
Grupa C
Austria
Sznycel Radetzkiego
Sznycel pojawił się w Austrii w połowie XIX wieku za sprawą feldmarszałka Radetzkiego, który – zachwycony mediolańskim kotletem cielęcym, costoletta alla milanese – przesłał przepis na niego na dwór ówczesnego cesarza Austrii Ferdynanda I Dobrotliwego. W kolejnych latach wiedeńscy kucharze modyfikowali włoskie danie: dodali do panierki mąkę, a mięso smażyli na smalcu, a nie na oliwie. Do dziś sznycel pozostaje jednym z flagowych dań kuchni austriackiej. Przed stresującym meczem sięgnijcie po sycący sznycel, by ukoić nerwy kibica.
Holandia
Jajka po benedyktyńsku z łososiem
Choć jajka po benedyktyńsku powstały za oceanem, w Stanach Zjednoczonych, nie byłyby tym samym daniem, gdyby nie ich kluczowy składnik – sos holenderski. To właśnie on łączy jajka w koszulce i angielskie muffiny w spójną kompozycję i nadaje jej niepowtarzalny charakter. Jajka po benedyktyńsku można podawać z łososiem i awokado, a w sezonie letnim – ze szparagami. Okrągłe jak piłka żółtko cudownie wypływa na murawę sosu holenderskiego, gwarantując doznania godne finałowego meczu.
Macedonia Północna
Udziec jagnięcy
Jagnięcina to jeden z fundamentalnych produktów kuchni Macedonii Północnej. Mówi się, że prawdziwy smak tego mięsa doceni się dopiero, gdy spróbuje się go na miejscu, ale my postaramy się odwzorować jego charakter we własnej kuchni. Macedończycy najchętniej jedzą jagnięcinę podczas świąt lub na piknikach. Wydaje się jednak, że mecz na Euro jest odpowiednią okazją, by przyrządzić jagnięcy udziec w stylu macedońskim!
Ukraina
Barszcz ze szczawiu
Trudno powiedzieć, czym barszcz ze szczawiu różni się od zupy szczawiowej. W wielu przepisach są one w zasadzie całkowicie tożsame. Tymczasem historycznie jedna z nich uważana jest za danie kuchni polskiej, druga zaś ukraińskiej. Jedno jest pewne: obydwie smakują wyśmienicie i możecie mieć pewność, że dodadzą wam sił do kibicowania ulubionej drużynie podczas Euro!
Grupa D
Chorwacja
Štrukli
Na ostatnich mistrzostwach świata Chorwacja zagrała w finale i zajęła wysokie, drugie miejsce w turnieju. Czy podczas Euro 2020 drużyna narodowa tego kraju powtórzy swój sukces? Być może pomogą jej w tym tradycyjne chorwackie štrukli? To wyjątkowe danie sprawdzi się równie dobrze w zupie, jak na deser czy w roli szybkiej przekąski – idealnej podczas oglądania meczu!
Czechy
Golonka w piwie
Delikatna, tłusta golonka zapiekana w ciemnym piwie i miodzie to specjalność naszych południowych sąsiadów. W towarzystwie ziemniaków, zasmażanej kapusty, ogórków kiszonych i wyrazistej musztardy wprost idealnie nadaje się do kibicowania – szczególnie jeśli popijecie ją zimnym czeskim pilsnerem!
Podpowiadamy, jak przygotować golonkę zapiekaną w ciemnym piwie >>
Anglia
Shepherd’s pie
Shepherd’s pie, czyli ciasto pasterskie, to jedno z flagowych dań kuchni angielskiej. Nad jego smakiem rozpływa się sam Gordon Ramsay, ale czy obietnica gorącego shepherd’s pie wystarczy, żeby zmotywować do zwycięstwa synów Albionu? Polecamy od razu zrobić większą porcję – apetyt rośnie w miarę kibicowania!
Szkocja
Jajka po szkocku
Pochodzenie jajek po szkocku nie jest do końca jasne: niektórzy twierdzą, że ich nazwa wzięła się od procesu zamykania jajek w mięsie (z angielskiego: scotching), inni twierdzą, że faktycznie wywodzą się ze Szkocji. Z uwagi na to, że Szkocja gra w Euro, zaufamy tej drugiej etymologii, a mecze Szkotów będziemy oglądać nad talerzem jajek.
Grupa E
Polska
Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami
Oto smak niedzielnego obiadu u babci! Trudno sobie wyobrazić, by ktokolwiek w Polsce choć raz nie spróbował tego dania – także w wersji wegańskiej. Czy ta sentymentalna podróż kulinarna rozbudzi w naszej drużynie narodowej dziecięce marzenia o wzniesieniu najważniejszego trofeum piłkarskiego na Starym Kontynencie? Trzymamy za to kciuki!
Słowacja
Pierogi z bryndzą
„Ale bryndza” to zdecydowanie nie jest hasło, którym chcemy komentować grę ulubionej drużyny. Pozostawmy więc bryndzowe skojarzenia w kulinarnych rejonach. W menu większości słowackich restauracji bez problemu znajdziecie dania z bryndzą – miękkim, słonawym serem z owczego mleka. I choć najczęściej na jej podstawie przygotowuje się haluszki ze słoniną, w wielu miejscach traficie także na nafaszerowane nią pierogi. To znakomita alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich.
Hiszpania
Albondigas ze świeżym pieczywem
Wołowo-wieprzowe klopsiki w sosie pomidorowym, czyli albondigas, to tradycyjne danie, bez którego trudno sobie wyobrazić podróż przez hiszpańskie tapas bary. W towarzystwie kieliszka wina rioja stanowią idealną przekąskę do wieczornego świętowania – tylko czy Hiszpanie będą mieli po Euro powód do celebracji?
Zobaczcie, jak przygotować hiszpańskie klopsiki albondigas >>
Szwecja
Szwedzkie klopsiki z purée ziemniaczanym
Choć najczęściej szwedzkie klopsiki jadamy w Ikei, bez problemu możemy przygotować je samodzielnie w domu. Godzinę przed meczem pójdźcie więc do kuchni i zacznijcie lepić mistrzowskie pulpety! Podane z purée ziemniaczanym i konfiturą borówkową, będą idealnym pomysłem na treściwe danie w sam raz do meczu.
Podpowiadamy, jak zrobić słynne szwedzkie klopsiki >>
Grupa F
Francja
Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku, czyli bœuf bourguignon, to sposób na prawdziwą ucztę. Bez wątpienia danie to pojawiło się na stołach w wielu francuskich domach przed trzema latami, gdy reprezentacja Francji wygrała mistrzostwa świata w Rosji. Nie zapomnijcie otworzyć do niego butelki dobrego bordeaux!
Niemcy
Kartoffelsalat, czyli sałatka ziemniaczana
Współcześnie na bazie ziemniaków przygotowuje się rozmaite sałatki – z warzywami, mięsem, różnymi sosami, a na święta nawet ze śledziem. Historycznie jednak niemiecka kartoffelsalat to tylko ziemniaki, cebula, ocet, sól i pieprz. W naszym przepisie wracamy do źródeł, ale dodajemy trochę od siebie. Idealna sałatka na wieczór kibicowania!
Podpowiadamy, jak przygotować niemiecką sałatkę ziemniaczaną >>
Węgry
Papryka nadziewana ryżem z warzywami
Na Węgrzech paprykę je się w każdej możliwej postaci. Najpopularniejsza jest oczywiście sproszkowana, która służy Węgrom za przyprawę do niemal każdego dania. W kuchni węgierskiej często sięga się także po świeżą paprykę, którą obowiązkowo dodaje się do leczo czy gulaszu. My, zainspirowani kuchnią węgierską, na Euro postanowiliśmy przygotować papryki faszerowane ryżem z warzywami.
Portugalia
Pastéis de nata
Wymyślone przez lizbońskich mnichów babeczki budyniowe to jedna z najpopularniejszych portugalskich przekąsek. Jeśli podczas meczu zamiast czipsów czy paluszków wolelibyście podjadać coś słodkiego i domowego, koniecznie spróbujcie upiec pastéis de nata!
Podpowiadamy, jak zrobić portugalskie babeczki budyniowe – pastéis de nata >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?