Wybór idealnego menu, w którym kolejne dania podkreślą nawzajem swoje smaki i sprawią, że kolacja będzie naprawdę wyjątkowa stanowi nie lada wyzwanie. Oprócz klasycznych afrodyzjaków, pośród których nie brakuje deseru z czekoladą, mamy też coś dla miłośników dalekowschodnich wypraw i tych, którzy uwielbiają włoskie smaki. Z kolei tradycjonalistom polecamy wykorzystać to, co w polskiej kuchni jest najlepsze i przygotować w domu potrawy obłędnie pachnące grzybami.

6 menu na romantyczną kolację
Chcecie zaskoczyć swoją drugą połówkę i przygotować dla niej romantyczną kolację? Mamy dla was propozycje sześciu menu inspirowanych kuchniami świata!
Tekst: Marta Cyzio
Zdjęcie główne: Jonathan Borba / unspalsh.com
Menu na romantyczną kolację w domu dla wegan

Caponata >>
Delikatne danie pełne smakowitych warzyw wśród, których nie brakuje znanego afrodyzjaku.

Zupa krem z pomidorów i dyni >>
Krem najlepiej smakuje podany z chrupkimi grzankami.

Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym >>
Aromatyczne roladki warzywne z pomidorami. Smak podkręcamy pastą z orzechów włoskich.

Wegański jagielnik z tahini i różanymi malinami >>
Ten deser przekona nawet najbardziej zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej – puszyste ciasto z polewą malinową będzie idealnym zakończeniem kolacji.
Menu na kolację w domu dla miłośników blisko-wschodnich smaków

Humus z dyni z pieczonymi marchewkami >>
Idealne na przystawkę do podania z ulubionym pieczywem lub warzywami.

Falafele z bobu i ciecierzycy >>
Falafele najlepiej smakują z jogurtem, podpłomykami i pestkami granatu.

Irańskie placki ziołowe >>
Pachnące przyprawami placki sprawdzą się idealnie jako danie główne na kolację.

Bezy różane z pistacjami >>
Ten deser możecie spokojnie przygotować wcześniej. Wystarczy, że do momentu podania będą czekały pod folią.
Przepisy na romantyczną kolację dla wielbicieli azjatyckiej kuchni

Kolorowe sushi warzywne >>
Do środka wkładamy marchew, awokado oraz mango i podajemy z sosem sojowym.

Bok choy z grzybami i imbirem >>
Do dania możecie dodać dowolne warzywa, które lubicie – szpinak, groszek lub szparagi.

Tantanmen ramen >>
Smak umami, którym charakteryzuje się ramen, uchodzi za afrodyzjak. Ponadto taką miską zupy naprawdę zaimponujecie swojej drugiej połówce.

Pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką >>
Mocno sezamowym sosem polewamy kaczkę, a brukselkę przygotowujemy tak, by była chrupka i złocista.

Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem >>
By pudding był bardziej ezgotyczny, możecie dodać do niego marakuję lub mango.
Menu na włoską romantyczną kolację w domu

Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą >>
Klasyczną włoską przystawkę urozmaicamy dodatkiem słodkich brzoskwiń i fety.

Krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą >>
Chrupkie grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami idealnie podkreślą smak delikatnego kremu. Przed podaniem skropcie zupę jeszcze oliwą i dodajcie pesto.

Fettuccine alla papalina >>
Gotowy makaron mieszamy ze śmietaną i jajkiem, a następnie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Palce lizać!

Arancini >>
Komisarz Montalbano ze słynnej serii powieści kryminalnych, rozpływał się nad tymi apetycznymi kulkami, a ich smak określał jako niebiański.

Tiramisu >>
Gęsty i nasączony słodkim likierem deser, którego nie sposób nie wyjadać łyżkami.

Cannoli siciliani >>
Ciasto na cannoli trzeba dobrze napowietrzyć, jak podczas robienia faworków. Dzięki temu powierzchnia rurek będzie pokryta chrupiącymi bąbelkami.
Pomysły na pyszną kolację w domu dla wielbicieli tradycji

Tradycyjna sałatka śledziowa >>
Sałatkę możemy przygotować również w formie warstw. Na dnie naczynia układamy warstwę śledzia, smarujemy go musztardą. Następnie nakładamy ogórki i jajka. Wierzch posypcie groszkiem.

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami >>
Smak zupy zaostrzamy żubrówką, która podkreśli wszystkie aromaty.

Kartacze >>
Kartacze można przyrządzić w wersji wege, zastępując farsz z mięsa mielonego kaszą gryczaną i grzybami.

Bułeczki drożdżowe z jabłkami >>
Przestudzone bułeczki polewamy lukrem i gotowe!
Klasyczne menu walentynkowe - romantyczna kolacja dla dwojga

Pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem >>
Pory układamy na kwaśnej śmietanie i polewamy winegretem.

Tatar z łososia z fenkułem >>
Całość obficie polewamy sosem rodzynkowym. Zapewniamy, że nikt nie odmówi takiej przystawki.

Steki z polędwicy z sosem pieprzowym >>
Stopień wysmażenia mięsa najlepiej sprawdzić termometrem – jeśli wolicie średnio wysmażony, zdejmijcie steki z patelni, kiedy osiągną około 50-52 stopni w środku.

Torcik bezowy z musem czekoladowym >>
Słodki deser dla prawdziwych łasuchów – wierzch posypujemy malinami, a do środka dodajemy wiórki kakaowe.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?