czas przygotowania: 25 minut + czas namaczania śledzi
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: goście idą
śledź typu matias
3 płaty
mleko
300 ml
jajko "zerówka"
3 sztuki
jabłko
1 sztuka
czerwona cebula
1 sztuka
cytryna
1/2 sztuki
groszek konserwowy
1/2 puszki
ogórek kiszony
3 sztuki
musztarda dijon
2 łyżeczki
majonez
3 łyżki
pieprz
do smaku
przepis: Edyta Przekop
zdjęcie: Maciek Niemojewski
stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie myjemy je pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Korzystając z przystawki cube cutter, ryby kroimy w drobną kostkę.
krok 2
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w kostkę w przystawce robota planetarnego.
krok 3
Jabłko i cebulę obieramy, szatkujemy przy użyciu robota. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny. Groszek odsączamy z zalewy, ogórki rozdrabniamy dzięki przystawce.
krok 4
Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dodajemy musztardę, majonez i doprawiamy pieprzem. Mieszamy delikatnie, by składniki się połączyły. Podajemy ze świeżym pieczywem.
TIP
Sałatkę możemy przygotować również w formie warstw. Na dnie naczynia układamy warstwę śledzia, smarujemy go musztardą. Następnie nakładamy ogórki i jajka. Posypujemy pieprzem oraz smarujemy majonezem. Wykładamy cebulę, jabłko, a także kolejną porcję śledzia, którą obficie przykrywamy majonezem. Wierzch posypujemy groszkiem.