Kukbuk
Kukbuk
Cannoli siciliani, włoskie słodycze, włoskie desery, rurka z kremem, kuchnia włoska, łatwe słodycze

Cannoli siciliani

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
500 g
smalec
50 g
biały ocet winny
200 ml
cukier
50 g
sól
szczypta
nadzienie:
ser ricotta
1 kg
cukier
450 g
czekolada
100 g
cynamon
szczypta
dodatkowo:
pistacje
kandyzowana skórka pomarańczowa

krok 1

Z mąki, smalcu, octu i cukru zagniatamy ciasto ze szczyptą soli. Powinno być zwarte i gładkie. Odstawiamy je, by chwilę odpoczęło.

krok 2

Do drugiej miski wkładamy ricottę, wsypujemy cukier i drobno posiekaną czekoladę, możemy dodać odrobinę cynamonu. Mieszamy ręcznie. Farsz odstawiamy do lodówki.

krok 3

Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy koła o średnicy 8 cm (moje foremki mają 10 cm). Ciasto nawijamy na wałek, końcówki, które będziemy sklejać, smarujemy odrobiną wody i dokładnie łączymy. Chodzi o to, by nie pękły podczas smażenia. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż cannoli zrobią się złote. (Dobrze jest to robić na cztery ręce, cannoli obracają się lżejszą stroną do góry i czasem trzeba je podtrzymać, by usmażyły się równomiernie). Ściągamy i odkładamy do wystudzenia. Smażymy kolejne.

krok 4

Usmażone ciastka faszerujemy kremem z ricotty. Przyda się do tego rękaw cukierniczy lub specjalna tuba do kremów. Ozdabiamy skórką pomarańczową i tłuczonymi pistacjami.

TIP

Ciasto na cannoli trzeba dobrze napowietrzyć, tak jak podczas robienia faworków – wielokrotnie rozwałkować, nakładając warstwy jedna na drugą. Dzięki temu powierzchnia rurek będzie pokryta chrupiącymi bąbelkami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!