Kukbuk
Kukbuk
przepis na krem z pomidorów z pesto i grzankami z mozzarella

Krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
masło
2 łyżki
oliwa
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
cebula
1/2 sztuki
pomidory w puszce
500 g
bulion
2 szklanki
semolina
4 łyżki
cukier
1 łyżka
paluch z parmezanem, boczkiem i pieczonym czosnkiem
1 sztuka
mozzarella
1 kulka
suszone pomidory
kilka
pesto
4 łyżki

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka

krok 1

Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory i smażymy przez jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą. Dolewamy 2 szklanki bulionu, dobrze mieszamy i gotujemy przez chwilę. Energicznie mieszając, wsypujemy do zupy semolinę i gotujemy, aż zupa zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

krok 2

Paluchy kroimy na grube kromki (3 kromki na talerz z zupą) i układamy je na blaszce do pieczenia. Mozzarellę rwiemy na drobne kawałki i rozkładamy na kromkach pieczywa. Zapiekamy grzanki przez kilka minut w piekarniku, aż mozzarella się rozpuści i zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika na każdej układamy kilka cząstek posiekanych suszonych pomidorów. Grzanki układamy na rancie talerza z zupą. Całość skrapiamy kroplami pesto i oliwy.

Więcej przepisów z pomidorami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk