Kukbuk
Kukbuk

Arancini

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut + 3 godziny studzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
RYŻ:
bulion warzywny
1 1/5 l
cebula
1 sztuka
masło
40 g
ryż arborio
600 g
szafran
1/2 g
gorąca woda
50 ml
sól
szczypta
pieprz
szczypta
ser grana padano
50 g
FARSZ I:
cebula
1 sztuka
borowiki
3 sztuki
gorgoznola
100g
masło
10 g
sól
szczypta
pieprz
szczypta
FARSZ II:
chorizo
100 g
mozzarella
100 g
FARSZ III:
mozzarella
125 g
pesto bazyliowe
60 g
SOS POMIDOROWY:
passata pomidorowa
300 ml
cukier
1 łyżka
szałwia
1 gałązka
tymianek
1 gałązka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
PANIERKA:
mąka pszenna
130 g
woda
180 ml
bułka tarta
150 g
sól
szczypta
DODATKOWO:
olej roślinny
do smażenia

Przepis: Edyta Przekop, Martyna Cybuch


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Bulion podgrzewamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce roztopionego masła na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem. Wrzucamy ryż. Prażymy przez chwilę, aż ziarenka staną się szkliste. Zaczynamy dodawać bulion – stopniowo, po jednej chochli. Kolejną porcję wlewamy dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią. Czynność powtarzamy, cały czas mieszając, aż do wyczerpania bulionu (zajmie to około 20 minut do momentu, kiedy ryż będzie al dente).

krok 2

Zmniejszamy ogień. Dodajemy szafran rozpuszczony w 50 mililitrach gorącej wody. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy starty ser oraz pozostałe masło. Delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. 

krok 3

Gotowy ryż rozprowadzamy równomiernie na blasze wyłożonej folią spożywczą. Wierzch również przykrywamy folią, aby podczas studzenia ryż nie zrobił się suchy i twardy. Odstawiamy na 2-3 godziny.

krok 4

Zaczynamy od przygotowania pierwszego farszu. Cebulę kroimy w piórka. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Podsmażamy przez chwilę. Dodajemy grzyby – smażymy przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki. Odstawiamy do wystudzenia.

krok 5

Przechodzimy do przygotowania drugiego nadzienia. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, mozzarellę dzielimy na małe kawałki.

krok 6

Gotujemy sos. Passatę pomidorową wlewamy do małego garnka, podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, sól i pieprz. Po 5 minutach wkładamy gałązki świeżych ziół – podgrzewamy do momentu, w którym sos osiągnie pożądaną konsystencję. Zdejmujemy z ognia, przelewamy na spodeczek i odstawiamy do wystudzenia.

krok 7

W miseczce mieszamy mąkę z wodą i ze szczyptą soli, aż powstanie jednolita, gładka masa. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą.

krok 8

Zaczynamy formować arancini. Przygotowujemy spodeczek z zimną wodą. Moczymy w niej dłonie i nakładamy łyżką na rękę około 75 gramów wystudzonego ryżu. Rozpłaszczamy i nakładamy porcję wybranego farszu:

farsz I: kawałek gorgonzoli i łyżeczkę podsmażonych grzybów,
farsz II: kilka kosteczek chorizo i kawałek mozzarelli,
farsz III: kulka mozzarelli i ½ łyżeczki pesto bazyliowego.

krok 9

Farsz na dłoni przykrywamy kolejną porcją ryżu. Następnie formujemy kształt kulki. Odkładamy na blachę wyłożoną folią spożywczą.

krok 10

W garnku rozgrzewamy olej. Przygotowane kulki panierujemy najpierw w cieście z mąki i wody, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po mniej więcej 2 minutach przewracamy kulki w gorącym oleju i smażymy do zrumienienia.

krok 11

Podajemy na gorąco z wystudzonym sosem pomidorowym.

TIP

Zamiast borowików możemy wykorzystać podgrzybki. Ryż najlepiej przygotować kilka godzin przed smażeniem arancini, ponieważ przed uformowaniem kul musi być schłodzony.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka