Kukbuk
Kukbuk
pieczona kaczka, kaczka, udka z kaczki, grillowana brukselka, co do kaczki, z czym podać kaczkę,

Pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kaczka:
uda z kaczki
4 sztuki
sól
sos:
pasta paprykowa gochujang
3 łyżki
miód
1 łyżeczka
olej sezamowy
1 łyżeczka
sos sojowy
1 łyżka
sezam
1 łyżka
dodatkowo:
brukselka
500 g
oliwa
sól i pieprz

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski


Cermika: Spiek Ceramiczny

krok 1

Kaczkę solimy, najlepiej 12 godzin przed pieczeniem, po czym wkładamy do rozgrzanego do 150 °C piekarnika na około 2 godziny. Kaczkę wyjmujemy, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220°C, po czym znów wkładamy, by się przypiekła - trwa to około 10 minut.

krok 2

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy na połówki. Solimy, pieprzymy i smażymy na oliwie około 5 minut, aż będzie mocno przypieczona, ale wciąż chrupiąca.

krok 3

Gochujang, miód, olej sezamowy, sos sojowy mieszamy. Gotową mieszaniną smarujemy uda kaczki i posypujemy ziarnem sezamu. Podajemy z brukselką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!