Wybór idealnego menu, w którym kolejne dania podkreślą nawzajem swoje smaki i sprawią, że kolacja będzie naprawdę wyjątkowa stanowi nie lada wyzwanie. Oprócz klasycznych afrodyzjaków, pośród których nie brakuje deseru z czekoladą, mamy też coś dla miłośników dalekowschodnich wypraw i tych, którzy uwielbiają włoskie smaki. Z kolei tradycjonalistom polecamy wykorzystać to, co w polskiej kuchni jest najlepsze i przygotować w domu potrawy obłędnie pachnące grzybami.
6 menu na romantyczną kolację
Chcecie zaskoczyć swoją drugą połówkę i przygotować dla niej romantyczną kolację? Mamy dla was propozycje sześciu menu inspirowanych kuchniami świata!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Jonathan Borba / unspalsh.com
Menu na romantyczną kolację w domu dla wegan
Caponata
Caponatę – delikatne danie pełne smakowitych warzyw, wśród których nie brakuje znanego afrodyzjaku – przygotujecie szybko i sprawnie w jednym garnku. Bakłażan, pomidor i oliwki dodadzą daniu nieco koloru, a aromatyczne przyprawy charakteru. Kiedy warzywa będą już podsmażone na occie winnym, posypcie je poszatkowaną natką pietruszki.
Zupa krem z pomidorów i dyni
Ta słodko-ostra zupa to idealny wstęp do romantycznej kolacji. W tej wersji dynię łączymy ze słodkimi pomidorami, z papryką i mleczkiem kokosowym, a pikantność nadajemy dzięki czosnkowi i ostrym przyprawom. Gwarantujemy, że przy tym daniu zarumienią się wam policzki!
Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym
Wyśmienite roladki warzywne z pomidorami to doskonała propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Choć są proste i szybkie w przygotowaniu, robią naprawdę duże wrażenie. Smak bakłażana podkręca w tym daniu pasta z orzechów włoskich. Roladki możecie podać jako danie główne podczas romantycznej kolacji w blasku świec, ale z sukcesem sprawdzą się także w roli przystawki.
Sprawdź, jak przygotować roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym >>
Wegański jagielnik z tahini i różanymi malinami
Są tacy, którzy zarzekają się, że nie przepadają za kaszą jaglaną. Jeśli do tej grupy zalicza się wasz ukochany lub wasza ukochana, zaskoczcie ich i przygotujcie wyśmienity jagielnik. Oto przepis, który sprawi, że zmienią zdanie. Ten pyszny deser pokochają nawet najwięksi sceptycy! Nie dość, że można go zrobić dzień przed podaniem, to jeszcze nie wymaga pieczenia. Kaszę jaglaną, daktyle i pastę tahini wymieszajcie z mleczkiem kokosowym, a na koniec, po wyrobieniu, ozdóbcie różanymi malinami. Tak przygotowany deser sprawdzi się zdecydowanie lepiej niż kwiaty. Obłędnie wygląda, a do tego rewelacyjnie smakuje – będzie więc idealnym zwieńczeniem romantycznej kolacji.
Sprawdź przepis na wegański jagielnik z tahini i różanymi malinami >>
Menu na kolację w domu dla miłośników blisko-wschodnich smaków
Humus z dyni z pieczonymi marchewkami
Pochodzący z Bliskiego Wschodu humus to jedna z najpopularniejszych past świata. Choć tradycyjnie robi się go z ciecierzycy, czosnku, tahini, oliwy, soku z cytryny i przypraw, czasem warto poeksperymentować. Tym razem przygotujcie go z dyni hokkaido. Humus możecie podać z pitą lub falafelem, ale doskonale będzie też smakował z pieczonymi marchewkami. To proste w przygotowaniu danie sprawdzi się doskonale w roli przystawki. Natychmiast przeniesie was w myślach do czasów, gdy relaksowaliście się wspólnie na beztroskich wakacjach.
Zobacz, jak przygotować humus z dyni z pieczonymi marchewkami >>
Falafele z bobu i ciecierzycy
Choć falafele – jedno z najpopularniejszych dań kuchni Bliskiego Wschodu – najczęściej robi się z ciecierzycy, początkowo przygotowywano je z dodatkiem bobu. Ciecierzycę zalejcie wodą na całą noc, a potem zmielcie z kolendrą, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem. Gdy już usmażycie kotleciki, podajcie je na jogurcie z tahiną, sałatką z pestkami granatu i podpłomykiem lub tortillą. Falafele najlepiej będą smakowały z jogurtem, podpłomykami i pestkami granatu. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć drugą połówkę, a jednocześnie najbardziej lubią proste, streetfoodowe dania.
Irańskie placki ziołowe
Pachnące przyprawami placki inspirowaną kuchnią perską idealnie sprawdzą się w roli lekkiego dania głównego. Podane z jogurtem wymieszanym z koperkiem, ząbkiem czosnku i ze szczyptą soli, będą smakowały wyśmienicie. Pst! Orzechów użyjcie również do dekoracji – wygląd, inaczej niż w miłości, w kulinariach ma ogromne znaczenie.
Bezy różane z pistacjami
Na przygotowanie tego wykwintnego deseru, który zaskoczy i ucieszy najbardziej wymagających smakoszy, potrzeba nieco ponad półtorej godziny. Bezy możecie jednak spokojnie zrobić wcześniej. Kiedy będą gotowe, odstawcie je do wystygnięcia, a później przechowujcie w temperaturze pokojowej pod kloszem lub folią. Gwarantujemy, że ten deser sprawi, że bliska wam osoba poczuje się doceniona i wyróżniona.
Przepisy na romantyczną kolację dla wielbicieli azjatyckiej kuchni
Kolorowe sushi warzywne
Jeśli wasza druga połówka pała miłością do kuchni roślinnej i lubi nieoczywiste dania, ten przepis sprawdzi się doskonale – zarówno pod względem kulinarnym, jak i wizualnym. Wegańskie kolorowe sushi warzywne z barwnymi dodatkami to idealny pomysł na przystawkę w japońskim stylu. W arkusze nori, oprócz młodej cebulki, zawińcie jarmuż, buraka, marchew i awokado. Do tego dodajcie sos sojowy i słodkie mango dla przełamania smaku. Pamiętajcie, aby przed pokrojeniem sushi w rolki zwilżyć nóż. Dzięki temu nie rozpadną się podczas krojenia.
Bok choy z grzybami i imbirem
Wielbicielom kuchni azjatyckiej jako drugą przystawkę polecamy inspirowany dalekowschodnimi tradycjami bok choy z grzybami i imbirem. Będzie doskonałym wstępem do głównego dania i rozbudzi apetyt na więcej. Możecie dodać do niego dowolne zielone warzywa – szpinak, groszek lub brokuły – w zależności od preferencji.
Tantanmen ramen
Główne danie azjatyckiej kolacji rozpali wszystkie zmysły. Do tej aromatycznej zupy zawsze dodaje się mieloną wieprzowinę, a także sfermentowaną pastę z fasoli i chili, która wraz z pastą sezamową tworzy niesamowicie smaczny, gęsty bulion. Przed podaniem do dania koniecznie dodajcie pak choi, kiełki fasoli, dymkę i marynowane jajka, a później posypcie je ziarnami sezamu. Umami, którym charakteryzuje się ramen, uchodzi za afrodyzjak. Taką miską zupy na pewno zaimponujecie swojej drugiej połówce.
Pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką
Jako danie główne świetnie sprawdzą się pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką. Smak miękkiego, soczystego mięsa, ostrego sosu z pasty paprykowej i sezamu możecie podkręcić podsmażoną na oliwie brukselką – będzie przypieczona, ale wciąż chrupiąca. Kaczka najlepiej będzie smakowała, jeśli zamarynujecie ją 12 godzin przed włożeniem do piekarnika – po upieczeniu będzie aromatyczna i złocista. Na to, co najlepsze, warto poczekać!
Wypróbuj przepis na pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką >>
Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem
To pyszne wegańskie danie, które przygotujecie w niecałe pół godziny, świetnie sprawdzi się jako deser. Ryżowy pudding zróbcie na mleczku kokosowym, a jego słodycz złagodźcie kwaśnymi wiśniami. Subtelnym dodatkiem jest rozmaryn, który nadaje śniadaniu ziołową świeżość. Ten idealny balans smaków z pewnością podbije czyjeś serce.
Sprawdź przepis na ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem >>
Menu na włoską romantyczną kolację w domu
Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą
Jeśli wasza druga połówka lubi włoską kuchnię i fetę, postawcie na bruschettę z brzoskwiniami – sprawi, że rozkochacie ją w sobie jeszcze bardziej. Zamiast z makaronem ser podajcie z owocami i pomidorami na chlebie. Tę rewelacyjną przystawkę przygotujecie w zaledwie 15 minut!
Zobacz, jak przygotować bruschettę z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą >>
Krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą
Krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą to doskonała alternatywa dla klasycznej zupy pomidorowej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na wymyślenie wykwintnego menu, a chcecie sprawić przyjemność bliskiej osobie, sprawdzi się idealnie. Gdy trwa sezon na pomidory, zupę najlepiej zrobić ze świeżych warzyw. Dzięki temu będzie smaczniejsza i zdrowsza. Poza sezonem użyjcie najlepszej jakości pomidorów z puszki. By podkreślić smak tego delikatnego kremu, dodajcie chrupkie grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami, a przed podaniem koniecznie skropcie zupę oliwą i dodajcie pesto. To proste, ale wizualnie piękne danie będzie doskonałym sposobem na okazanie uczuć.
Wypróbuj przepis na krem pomidorowy z grzankami z mozzarellą >>
Fettuccine alla papalina
Waszemu ukochanemu lub ukochanej znudziła się już klasyczna carbonara, a chcecie zabłysnąć perfekcyjnie kremowym makaronem? Świetnie sprawdzi się fettuccine alla papalina. To prosty przepis na danie, do którego będziecie potrzebować zaledwie kilku składników! Podstawą są tu makaron, jajka, śmietana i ser. To pyszna tradycyjna włoska pasta, którą robi się błyskawicznie. Uwaga! Możecie być pewni, że zniknie z talerza szybciej, niż się na nim pojawi!
Arancini
Przyrządzenie na obiad arancini to jeden z najlepszych sposobów na pokazanie drugiej połówce, że nam na niej zależy. W końcu – przez żołądek, do serca! Do nadzienia zamiast borowików śmiało możecie użyć podgrzybków. Ryż najlepiej przygotować kilka godzin przed smażeniem arancini, ponieważ musi być schłodzony, by uformować z niego idealne kulki.
Tiramisu
Tiramisu oznacza po włosku „popraw mi humor” i chyba faktycznie nic nie wywołuje na twarzy tak szerokiego uśmiechu. Gęsty i nasączony słodkim likierem deser, którego nie sposób nie wyjadać łyżkami, przyrządzicie bez problemu we własnej kuchni. Oszałamiający efekt gwarantowany – możecie więc być pewni, że tym daniem zrobicie wrażenie!
Cannoli siciliani
Cannoli siciliani to włoski deser, który przypomina rurkę z kremem – a jednocześnie jest znakomitym sposobem na teleportację do słonecznej Sycylii. Faszerowane kremem z ricotty z dodatkiem pistacji, natychmiast przeniosą was w myślach do słonecznej Italii i sprawią, że wasza randka nabierze włoskiego charakteru. Pamiętajcie, że ciasto na cannoli trzeba dobrze napowietrzyć, jak podczas robienia faworków. Dzięki temu powierzchnia rurek będzie pokryta chrupiącymi bąbelkami.
Pomysły na pyszną kolację w domu dla wielbicieli tradycji
Tradycyjna sałatka śledziowa
Śledź w roli przystawki doskonale sprawdzi się podczas randki, której motywem jest polska kuchnia. Jeśli wasza druga połówka tęskni do tradycyjnych smaków, ta tłusta, umamiczna ryba płynie z pomocą. Sałatkę, dla podkreślenia wyjątkowości posiłku, możecie skomponować warstwami. Na dnie naczynia ułóżcie warstwę śledzia i posmarujcie go musztardą. Późnej nałóżcie ogórki i jajka, a wierzch udekorujcie kuleczkami zielonego groszku.
Zupa myśliwska z suszonymi grzybami
Wasza druga połówka ceni sobie niebanalne dania, ale jednocześnie hołduje tradycji? Zaskoczcie ją gęstym gulaszem z dziczyzny, podkręconym aromatem suszonych grzybów. Jeśli użyjecie tych, które zebraliście na wspólnej wędrówce po lesie, zaimponujecie jej podwójnie. Przed podaniem zupę doprawcie solą i pieprzem, a na koniec wlejcie żubrówkę, która wyostrzy wszystkie aromaty.
Zobacz przepis na zupę myśliwską z suszonymi grzybami >>
Kartacze
Mocno doprawione kartacze z farszem z mięsa mielonego, najlepiej podawać z zasmażką. Jeśli jednak stronicie od mięsa, możecie przyrządzić je także w wersji wege, z nadzieniem z kaszy gryczanej i grzybów. To urocze w swojej prostocie danie świetnie sprawdzi się jako gwiazda kolacji dla wielbicieli klasycznej kuchni.
Bułeczki drożdżowe z jabłkami
Pachnące cynamonem i jabłkami bułeczki sprawdzą się doskonale w roli randkowego deseru i przypomną o miłych sercu momentach. Przestudzone, koniecznie polejcie lukrem – jeszcze bardziej osłodzi to spotkanie z waszą drugą połówką.
Klasyczne menu walentynkowe - romantyczna kolacja dla dwojga
Pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem
Tak przygotowane pory to propozycja na lekką, ale finezyjną kolację we dwoje. Zielone części porów najpierw upieczcie w piekarniku, a następnie rozdrobnijcie na popiół. Pozostałą część zblanszujcie i upieczcie. Na koniec pieczone pory podajcie z orzechowym winegretem, anchois, porowym popiołem i odrobiną kwaśnej śmietany. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale też rewelacyjnie wygląda – do uwodzenia nadaje się więc idealnie.
Zobacz, jak przygotować pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem >>
Tatar z łososia z fenkułem
Mimo że tatar najczęściej robi się z mięsa wołowego, coraz popularniejsze są jego roślinne i rybne wersje. Delikatne mięso łososia jak mało co nadaje się do tej potrawy. Aby uzyskać idealną konsystencję i wyjątkowy smak, wymieszajcie kawałek surowej ryby z plastrami wędzonej. Serwujcie z dodatkami: posiekaną cytryną, suszonymi kaparami i oliwkami. Będzie pysznie i pięknie – brzmi jak randka idealna.
Steki z polędwicy z sosem pieprzowym
Jeśli chcecie zaimponować drugiej osobie, postawcie na steki z polędwicy z sosem pieprzowym. Przyrządzenie idealnego steku to kwestia doświadczenia i wielu prób, ale dla ukochanego lub ukochanej zawsze warto się postarać! Sos pieprzowy nada tu odpowiednią ostrość i głębię smaku. Jeśli chcecie, aby stek wyszedł idealnie, stopień wysmażenia mięsa najlepiej sprawdzajcie termometrem. Wolicie średnio wysmażony? Zdejmijcie go z patelni, kiedy osiągnie 50-52 stopni w środku.
Torcik bezowy z musem czekoladowym
Ten torcik idealnie sprawdzi się w roli romantycznego zwieńczenia kolacji – jest wyśmienity i gwarantuje mnóstwo przyjemnych doznań. Mus na bazie gorzkiej czekolady podkreślcie orzechową nutą. Do tego połączenia doskonale pasują słodko-kwaśne maliny. Pamiętajcie, by schłodzić mus – w lodówce stężeje i łatwiej będzie go rozsmarować na bezie. Wierzch koniecznie posypcie malinami – poza rewelacyjnym smakiem torcik będzie też kusił apetycznym wyglądem. Pst! Tak, maliny można ułożyć w kształt serca.
Sprawdź również:
- Na mapie
13 warszawskich restauracji i barów na (bardzo) późną kolację
Mule z szampanem czy frytki z majonezem? Podpowiadamy, co i gdzie zjeść, gdy złapie nas głód w środku nocy.
- Na mapie
Zwiedzamy Kraków z Ciao Basią
Ciao Basia, czyli Basia Kruk, trend reasercherka i najbardziej kolorowa dziewczyna Instagrama, zabiera nas na spacer po Krakowie. Jeśli kochacie klimatyczne miejsca pełne nasyconych barw, inspirujące i ożywcze – zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia – ten przewodnik jest dla was.
- Na mapie
13 warszawskich restauracji i barów na (bardzo) późną kolację
Mule z szampanem czy frytki z majonezem? Podpowiadamy, co i gdzie zjeść, gdy złapie nas głód w środku nocy.
- Na mapie
Zwiedzamy Kraków z Ciao Basią
Ciao Basia, czyli Basia Kruk, trend reasercherka i najbardziej kolorowa dziewczyna Instagrama, zabiera nas na spacer po Krakowie. Jeśli kochacie klimatyczne miejsca pełne nasyconych barw, inspirujące i ożywcze – zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia – ten przewodnik jest dla was.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?