Od domowej szarlotki i gorącej czekolady po ramen i pizzę – comfort food niejedno ma imię, za to zawsze przywodzi na myśl spokojne, beztroskie chwile. Prezentujemy 21 dań, które poprawią wam nastrój i ukoją zszargane nerwy!
Te dania napełnią was ciepłem i spokojem, a świat nabierze dzięki nim koloru. Oto najlepsze przepisy na comfort food – na słodko i na słono!
Tekst: redakcja
Od domowej szarlotki i gorącej czekolady po ramen i pizzę – comfort food niejedno ma imię, za to zawsze przywodzi na myśl spokojne, beztroskie chwile. Prezentujemy 21 dań, które poprawią wam nastrój i ukoją zszargane nerwy!
na słodko
Zupełnie jak u babci – to ciasto obudzi w was najlepsze skojarzenia. Intensywnie pachnie śliwkami, cynamonem, a do tego kusi maślaną kruszonką. Do jego przygotowania będziecie potrzebować mąki pszennej, drożdży i laski wanilii. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odstawić je na kratkę do wystudzenia. Tylko… czy dacie radę poczekać, aż ostygnie?
Gorzka czekolada to idealny składnik wielu kulinarnych kombinacji. W towarzystwie bakłażana sprawdza się wyśmienicie, razem tworzą doskonały i nieoczywisty deser. Dymny aromat przypalonej skórki bakłażana połączony z mocnym kakaowym smakiem to duet, któremu trudno się oprzeć. Pst! W tym brownie nie znajdziecie cukru!
Zmysłowy deser, który sprawdzi się zarówno na randkę, jak i wieczór z ulubionym serialem. Dzięki temu przepisowi bez trudu przygotujecie słynne ciastko z płynnym, delikatnym wnętrzem. W starciu z tym deserem żadne smutki nie mają szans.
Królowa wśród domowych ciast – obłędnie jabłkowa i niezmiennie pyszna. Kawałek ciepłej szarlotki, uwodzącej zapachem cynamonu, kubek herbaty, książka i koc – może i nie jest to odkrywcza podpowiedź, ale czy sprawdzone sposoby na chandrę nie są najlepsze? By szarlotka była jeszcze smaczniejsza, polecamy użyć kwaśniejszych odmian jabłek!
Sernik, tarta cytrynowa, sos karmelowy – w tym deserze połączyliśmy wszystko, co najlepsze. Serowe wnętrze kontrastuje z chrupkością ciasta, a rześki posmak cytrusów znakomicie przełamuje słodycz karmelu. Doskonale zbalansowane ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję.
Sprawdź przepis na prostą tartę cytrynowo-serową z karmelem >>
Rzadko zdarza się, by comfort food było jednocześnie fit, a ta jaglanka zdecydowanie taka jest! Bezcukrowy, gładki budyń z kaszy jaglanej i banana to podstawa tego zdrowego deseru. Do gotowego kremu dodajcie ulubione suszone owoce, konfiturę z czarnej porzeczki i nieco łuskanych ziaren słonecznika.
Choć nazwa sugeruje co innego, ten omlet pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Ta deserowa wersja jest idealnym pomysłem na śniadanie, które zagwarantuje, że dzień będzie udany. W czasie pieczenia omletu możecie przygotować krem cytrynowy. My robimy go z dodatkiem uduszonego wcześniej rabarbaru, ale sprawdzą się tu także inne sezonowe owoce.
Tahini to doskonały dodatek do deserów – nadaje im charakter i sezamowy posmak. W tej wersji, połączone z gorzką czekoladą, tworzy doskonały, aksamitny krem czekoladowy, który najlepiej sprawdzi się jako dodatek do wegańskich babeczek. Polecamy przygotować deser z nieco większej ilości – pozostały krem możecie schować do lodówki i wykorzystać później do naleśników czy gofrów.
Sprawdź jak przygotować wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini >>
Te chrupiące ciasteczka – o bananowo-sezamowym smaku świetnie współgrającym z suszoną żurawiną – można podjadać całymi dniami. Polane karmelem, nie mają sobie równych. Jeżeli po ich przygotowaniu zostanie wam niewykorzystany karmel, możecie go przechowywać w lodówce do tygodnia.
Wypróbuj przepis na szybkie ciasteczka bananowo-sezamowe z karmelem >>
Gorąca czekolada nie jest może najoryginalniejszym pomysłem na radzenie sobie z jesienno-zimową pluchą, ale czy sprawdzone sposoby na chandrę nie są najlepsze? Mleko podgrzejcie z cukrem trzcinowym, dodajcie połamaną na kawałki czekoladę i doprawcie odrobiną soli. Na wierzchu koniecznie ułóżcie pianki marshmallow!
na słono
Oto sposób na ramen na ostro – z wieprzowiną, pak choi, dymką i kiełkami. Gruby pszenny makaron, pełen umami kremowy wywar i chrupiące, wyraźnie doprawione mięso. To połączenie uraduje każdego miłośnika kuchni azjatyckiej.
Nikogo nie trzeba przekonywać, że ten włoski specjał pokrzepi duszę i poprawi humor w każdych okolicznościach. W naszej wersji pizzę biancę przygotowujemy z jarmużem, kozim serem, pieczarkami i cebulą. To wszystko układamy na spodzie z ciasta orkiszowego. Gdy ciasto będzie wyrastać, śmiało zabierzcie się do krojenia kolejnych składników.
Zobacz jak przygotować prostą pizzę z jarmużem i kozim serem >>
Aksamitna, delikatna konsystencja gnocchi sprawi, że z każdym kęsem ogarniać was będzie coraz większa błogość. Nie dajcie się zwieść olśniewającemu wrażeniu, jakie robi to danie – jego przyrządzenie jest tak proste jak przygotowanie klasycznych klusek śląskich. I tak jak do nich, do gnocchi możecie wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki.
Sprawdź przepis na gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą >>
Kto nie czuje czasem tęsknoty za połączeniem szpinaku i sera? To niesamowicie proste comfort food przygotujecie w mniej niż pół godziny. Jeśli nie macie akurat sera blue, wykorzystajcie fetę – gwarantujemy, że efekt będzie równie zadowalający.
Sprawdź jak przygotować makaron ze szpinakiem i serem blue >>
Bulion, ziołowe kotleciki z wołowiny, sery – w tym połączeniu zdecydowanie królują te ostatnie. Gouda, cheddar, gorgonzola i comté, serowe szaleństwo zapewni szczęście na długie godziny. Pst! Zupa smakuje rewelacyjnie z chrupiącymi grzankami.
Oto przepis Marty Dymek, autorki Jadłonomii, na pieczone hiszpańskie pierożki z wędzoną papryką. Chrupiące ciasto drożdżowe i bogaty farsz warzywny z korzennymi przyprawami dadzą wam niesamowitą satysfakcję z jedzenia. Pierożki podajcie z ulubionym mlekiem roślinnym lub słodko-kwaśną meksykańską salsą.
Warzywne zupy to prosty sposób na podniesienie sobie nastroju po ciężkim dniu. W tej wersji proponujemy połączyć bekon z truflami – doskonale zrównoważą smak, a chrupkie mięso świetnie przełamie aksamitną konsystencję dania. Miska takiej zupy pokrzepi żołądek i duszę.
Sprawdź przepis na krem z ziemniaków z oliwą truflową i bekonem >>
Arancini, czyli sycylijskie panierowane kulki ryżowe z nadzieniem, proponujemy aż w trzech odsłonach! Borowiki i gorgonzola, chorizo czy pesto z mozzarellą? W towarzystwie aromatycznego sosu pomidorowego każda wersja spisze się świetnie.
Trudno znaleźć słowa na opisanie tego dania. Chrupiąca bułka i soczysty kalafior w słodkiej glazurze połączone z pastą miso… Nie bez przyczyny strona z przepisem na tego wegańskiego burgera jest jedną z najczęściej odwiedzanych w naszym serwisie.
Sprawdź przepis na wegańskiego burgera z kalafiora z majonezem miso >>
Jeśli zostało wam trochę ugotowanych ziemniaków po ostatnim obiedzie, to propozycja dla was – przepis na danie, które gwarantuje przypływ energii. Te małe, chrupiące krokiety najlepiej smakują ze zsiadłym mlekiem. Do podkręcenia ich smaku możecie wykorzystać także kwaśno-pikantną salsę.
Dania z ziemniaków mają niezwykłe właściwości – pokrzepiają i sprawiają, że nie tylko żołądek, ale również dusza jest szczęśliwa. Tradycyjne polskie placki możecie podawać klasycznie, ze śmietaną lub z cukrem. My jednak polecamy przygotować do nich meksykański dip – efekt zadowoli nawet największych sceptyków!
Zobacz jak przygotować placki ziemniaczane z salsą paprykową >>
Do miłośników podróży, niemogących usiedzieć na miejscu i tych, którzy nie boją się eksperymentować – rozgrzejcie palniki i ruszajcie na podbój egzotycznych krain dzięki przepisom inspirowanym kuchniami świata.
Domowe pyszności, na słodko i na słono, według klasycznych przepisów i w wegańskich odsłonach. Spróbujcie swoich sił i przygotujcie je w domu!
Kuszą zapachem, cieszą oko i sycą. Przedstawiamy najsmaczniejsze zupy na chłodniejsze dni.
Do miłośników podróży, niemogących usiedzieć na miejscu i tych, którzy nie boją się eksperymentować – rozgrzejcie palniki i ruszajcie na podbój egzotycznych krain dzięki przepisom inspirowanym kuchniami świata.
Domowe pyszności, na słodko i na słono, według klasycznych przepisów i w wegańskich odsłonach. Spróbujcie swoich sił i przygotujcie je w domu!
Kuszą zapachem, cieszą oko i sycą. Przedstawiamy najsmaczniejsze zupy na chłodniejsze dni.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?