Kukbuk
Kukbuk
Przepis na klasyczną szarlotkę z cynamonową kruszoką, przepis Edyta Przekop

Szarlotka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 60 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
CIASTO:
mąka pszenna
450 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
cukier puder
90 g
sól
szczypta
zimne masło
250 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
maślanka
2 łyżki
zimna woda
1 łyżka
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
KRUSZONKA CYNAMONOWA:
zimne masło
50 g
cukier brązowy
50 g
mąka przenna
100 g
cynamon
2 łyżeczki
FARSZ JABŁKOWY:
jabłka
1 1/2 kg
cukier z wanilią
20 g
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
cynamon
2 łyżeczki

Przepis: Edyta Przekop


Zdjęcie: Zuza Rożek

krok 1

Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier puder, cukier z wanilią, sól i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, jajko, maślankę, wodę i ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy ręcznie, aż składniki połączą się w gładką masę. Należy to jednak zrobić szybko, ponieważ kruche ciasto nie może być wyrabiane zbyt długo. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

krok 2

Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło, cukier, mąkę i cynamon umieszczamy w małej miseczce. Krótko wyrabiamy palcami, do momentu powstania małych grudek, i wstawiamy do lodówki.

krok 3

Jabłka (na przykład elise, jonagold) obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier z wanilią i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na 20 minut, by jabłka puściły sok.

krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26-28 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części – jedną wkładamy do zamrażalnika, a dwiema pozostałymi wylepiamy formę do pieczenia. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy formę do piekarnika na 20 minut.

krok 5

Na podpieczony spód wykładamy jabłka odsączone z nadmiaru soku – delikatnie je przyklepujemy. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto i wysypujemy kruszonkę. Pieczemy około 40 minut, aż ciasto się zarumieni.

TIP

Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk