Kukbuk
Kukbuk
Zupa quattro formaggi, zupa serowa, francuska zupa, rozgrzewające danie, danie jednogarnkowe, zupa z klopsikami, cztery sery, co na obiad, pomysł na obiad, kuchnia francuska

Zupa quattro formaggi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
zupa
ser comté
100 g
ser gorgonzola
100 g
cheddar
100 g
ser gouda
100 g
śmietanka 30%
330 ml
bulion
0.5 l
pieprz
do smaku
sól
do smaku
słodka papryka
do smaku
kotleciki:
mielona wołowina
300 g
czosnek
3 ząbki
zioła prowansalskie
3 łyżki
sól
1 łyżeczka
pieprz
0.5 łyżeczki

krok 1

Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej starte sery i trzymamy na wolnym ogniu do momentu, aż się roztopią. W garnku podgrzewamy bulion. Kiedy zacznie parować, wlewamy do niego śmietanę z serami. Ustawiamy średnią temperaturę, co jakiś czas mieszamy zupę blenderem (sery lubią się przypalać). Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

krok 2

Kotleciki przygotowujemy, mieszając mięso z przyprawami i posiekanym drobniutko czosnkiem. Wyrabiamy je tak długo, aż stanie się plastyczną masą. Formujemy z niego kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na patelni. Podajemy z zupą.

TIP

Żeby zupa była bardziej aromatyczna, do śmietanki można dodać gałązki świeżego tymianku. Podgrzewajcie całość przez 20 minut, a następnie zostawcie do ostudzenia. Po tym czasie wystarczy wyjąć tymianek i postępować dalej, jak w przepisie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!