Kukbuk
Kukbuk
śniadanie z rabarbarem

Dutch baby z kremem cytrynowym i rabarbarem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
omlet:
jajka "zerówki"
4 sztuki
cukier
1 łyżka
mleko
100 ml
sól
szczypta
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
wanilia
1/2 laski
mąka pszenna
50 g
masło
2 łyżki
rabarbar:
rabarbar
150 g
cukier
30 g
krem cytrynowy:
żółtka
1 sztuka
cukier
30 g
sok z cytryny
40 ml
masło
30 g
do podania:
śmietana
1 łyżka
świeża mięta
kilka listków

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy do niego dwie miseczki żaroodporne. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko, sól, proszek do pieczenia i ziarna wanilii. Do ubitej masy przesiewamy mąkę, mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Wyjmujemy miseczki z piekarnika, rozpuszczamy w nich po łyżce masła i szybko wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż omlety urosną i się zrumienią.

krok 2

Rabarbar kroimy na kawałki i dusimy z cukrem przez 10 minut.

W misce ucieramy żółtka z cukrem na jasną masę. Sok cytrynowy wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Połowę łączymy z masą jajeczną. Przelewamy ją do rondelka z podgrzewającym się sokiem, mieszamy do zgęstnienia. Wyłączamy palnik, dodajemy masło.

Gotowe omlety podajemy na gorąco z kremem cytrynowym i rabarbarem, udekorowane kwaśną śmietaną i listkami mięty.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!