Kukbuk
Kukbuk
Tarta serowa z karmelem, tarta sernikowa, tarta z karmelem, słony karmel, kruche ciasto, ciasto cytrynowe

Tarta cytrynowo-serowa z karmelem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
kruche ciasto:
mąka pszenna
250 g
masło
140 g
żółtko z jajka "zerówka"
1 sztuka
zimna woda
2-3 łyżki
masa serowa:
sok z cytryny
1/2 szklanki
skórka z cytryny
otarta z 4 sztuk
jajko "zerówka"
5 sztuk
cukier trzcinowy
1/2 szklanki
laska wanilii
1 sztuka
cynamon
1 laska
kremowy serek śmietankowy
400 g
karmel:
cukier
4 łyżki
miód
2 łyżki
masło
1/2 łyżeczki
śmietana 36%
1/4 szklanki

Przepis i zdjęcia: Sylwia Wyrwicka / haveeyeon

krok 1

Składniki na ciasto dokładnie ze sobą łączymy. Wykładamy nim spód i boki formy do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem). Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem. Wyjmujemy i studzimy.

krok 2

Przygotowujemy masę serową: sok z cytryny wlewamy do garnuszka, dodajemy otartą skórkę, laskę wanilii, cynamonu i cukier. Całość mieszamy i podgrzewamy na niedużym ogniu. Dodajemy żółtka, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia masy. Gotową masę ściągamy z ognia, przecedzamy przez sito i studzimy. 

Dodajemy ser, białka ubite na sztywną pianę i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

krok 3

Słony karmel: Do małego żeliwnego rondelka wsypujemy cukier. Mieszamy do momentu uzyskania lepkiej, płynnej ciemnorudej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy masło i miód. Na koniec wlewamy śmietankę i mieszamy. 

Kremowym karmelem polewamy wierzch tarty lub polewamy każdy kawałek przed podaniem. 

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!