Bycie rodzicem to wyzwanie — także w kuchni. Codzienne gotowanie obiadów bywa trudne, zwłaszcza, jeśli karmimy niejadka. Przedstawiamy kilka szybkich przepisów na obiady dla dzieci, które można przygotować wcześniej i odgrzać tuż po przyjściu pociechy ze szkoły. Znajdziecie tu też dziecięce klasyki i szybkie przepisy na wyjątkowo zajęty dzień. Taki obiad dla dziecka będzie prosty, smaczny i pożywny. Smacznego!
22 pomysły na obiady dla dzieci
Dla tych, którzy przy stole nigdy nie wybrzydzają, i dla tych, których zwykle trzeba przekonywać do nowych smaków – obiadowe klasyki, które posmakują każdemu.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Kremowa zupa pomidorowa z grzankami z mozzarellą >>
Ulubioną dziecięcą zupę można podać nie tylko z ryżem czy makaronem. Sprawdzi się także z serowymi grzankami. Gdy trwa sezon na pomidory, zupę najlepiej zrobić ze świeżych warzyw. Dzięki temu będzie smaczniejsza i zdrowsza.
Risotto z buraczkami >>
Nie tylko apetycznie wygląda, ale też wspaniale smakuje. Misce wypełnionej ryżem w pięknym buraczkowym kolorze nie oprze się nikt! Jeśli wasze dzieci jeszcze nie przyjaźnią się z warzywami i ze wszelką zieleniną, w tym daniu można je sprytnie przemycić.
Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem >>
Chrupiące trójkąty pełne sera i dodatków robi się błyskawicznie i można nafaszerować je tym, co akurat jest w lodówce. A jeśli wasze dzieci nie przepadają za szpinakiem, jesteśmy pewni, że to danie zmieni ich nastawienie.
Fettuccine alla papalina >>
Makaron z dużą ilością parmezanu to awaryjny obiad w niejednym domu. Dzieci też go uwielbiają i nigdy im się nie nudzi. A do tego danie będzie gotowe w zaledwie 15 minut!
Placki ziemniaczane >>
Placków ziemniaczanych nigdy dość, a zwolennicy rozmaitych wersji od lat się spierają, która jest najlepsza: ze śmietaną, z mięsnym sosem, z keczupem, a może z cukrem? Niech dzieci same wybiorą. My proponujemy wersję z salsą paprykową.
Placuszki akacjowe z ricottą i smażonymi truskawkami >>
Cudownie puszyste racuchy to danie, które nam, dorosłym, przywodzi na myśl babciną kuchnię i czasy beztroski. Wasze dzieci ten czas właśnie przeżywają, nawet jeśli klasówka z matematyki wydaje się nie do przejścia. Placuszki pomogą w nauce, to pewne!
Naleśniki ryżowe >>
Do naleśników można włożyć dowolne nadzienie – twaróg ze śmietanką i z cukrem, ulubiony dżem, przesmażone warzywa czy dobrze przyprawione mięso. Wystarczy usmażyć placki dzień wcześniej, a maluch po powrocie ze szkoły sam skomponuje sobie obiad. Pamiętajcie tylko, żeby słoik z kremem czekoladowym schować z tyłu szafki.
Kurczak w zdrowej panierce >>
Wygląda jak z baru szybkiej obsługi, a smakuje dużo lepiej. Dzieci będą zadowolone, a rodzicielskie sumienie – czyste. Wilk syty i owca cała.
Kolorowe sushi warzywne >>
Barwna wariacja na temat sushi to alternatywa dla klasycznych dań obiadowych. Już sam wygląd zachęca do jedzenia!
Knedle ze śliwkami >>
To jedna z tych potraw, których nie da się nie kochać! Każdy kęs knedli ze śliwkami przywołuje najmilsze wspomnienia i sprawia, że po ciele rozchodzi się rozkoszne ciepło. Jeśli na samą myśl zgłodnieliście równie mocno jak my, to czym prędzej uformujcie z ciasta całkiem spore krążki i nałóżcie na nie wydrylowane śliwki. Następnie złączcie brzegi knedli i ugotujcie je we wrzątku. Podajcie gorące, najlepiej polane masłem z bułką tartą albo śmietaną.
Jadalne "doniczki" >>
Wystarczy „zasiać” w nich garść rzeżuchy, a ozdobią stół. Gdy wszyscy się napatrzą – dwa kęsy i nie ma!
Minipizze z szynką i mozzarellą >>
Które dziecko nie lubi pizzy? Zamiast zamawiać z restauracji albo kupować mrożoną, lepiej samemu przygotować ciasto na włoski placek. Możecie go zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia szybko włożyć do piekarnika. Na wierzchu ułóżcie mozzarellę, szynkę i pomidorki koktajlowe. Taka pizza będzie smaczna i zdrowa!
Sałatka z kuskusu i kolorowych warzyw >>
Ta sałatka jest pełna składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Kuskus wymieszajcie w misce z pomidorami, ogórkiem, papryką, kukurydzą i kapustą. By sałatka była jeszcze zdrowsza, możecie spróbować przemycić w niej tuńczyka. Później nałóżcie sałatkę na talerz tak, by powstał miły kot z długimi paprykowymi wąsami. Dzieci będą zachwycone.
Letnie spring rolls z fasolką szparagową i pikantnym sosem z pasty migdałowej >>
Można je jeść na obiad albo zapakować do plecaka na drugie śniadanie. W papier ryżowy, oprócz fasolki szparagowej, zawińcie młodą marchew, kiełki rzodkiewki i ogórka. Spring rolls proponujemy podać z sosem migdałowym z dodatkiem syropu klonowego i sosu sojowego. Dzięki temu będą niezbyt słodkie, ale też nie za słone, więc dzieci nie będą marudzić przy stole.
Ragù w stylu bolońskim >>
Obowiązkowy element każdego restauracyjnego menu dla dzieci. Tego tradycyjnego sosu pomidorowego z mięsem nie można zjeść z niczym innym, tylko z makaronem. Na myśl o takim obiedzie wszystkim domownikom poprawia się humor. Ugotujcie szybko makaron, a sos wykończcie dowolnie: serem, masłem, natką pietruszki lub świeżo mielonym pieprzem.
Kanapka z burgerem z tuńczyka >>
Domowe burgery to wielkie wydarzenie. Możecie użyć takich dodatków, jakie wam się zamarzą: cebuli, rukoli, ulubionych pikli lub ogórków konserwowych. Niezależnie od tego, które wybierzecie, wszystkie będą świetnie pasować do kotleta z… tuńczyka. W tej wersji burger jest zdrowszy, ale nic a nic nie traci na smaku.
Pęczakoburger >>
Kolejny pomysł na domowe burgery. Tym razem mięsne kotlety zamieniamy na zrobione z kaszy. Gwarantujemy, że w tych kanapkach zakochają się mocno zarówno mali mięsożercy, jak i młodzi wegetarianie. Zwłaszcza jeśli do kotleta dodacie puszysty kozi serek.
Placki z cukinii z marchewką i natką pietruszki >>
Warzywne placki to sprawdzony i szybki pomysł na obiad. Do tego – w zależności od użytych składników – za każdym razem smakują inaczej. W tym przypadku dla uzyskania niepowtarzalnego smaku do cukinii dodajemy marchewkę i natkę pietruszki. Gotowe placuszki najlepiej smakują z sosem na bazie jogurtu. A może dzieci mają jakieś inne pomysły?
Zupa koperkowa >>
Zupy rozgrzewają, sycą i pachną tak dobrze, że gdy zaczyna się sezon jesienno-zimowy, nie wyobrażamy sobie bez nich nawet jednego dnia. Tę zupę przygotujecie w pół godziny i wystarczy wam do tego jeden garnek. Gdy warzywa będą się gotować, pokrójcie koperek i zróbcie chrupkie grzanki. Będą idealne do przegryzania kolejnych łyżek aromatycznej zupy.
Pęczotto z marchewką i buraczkami >>
Oto sposób na kaszę z dużą ilością warzyw. Pęczotto przygotujecie szybko i w jednym garnku, a groszek i burak dodadzą daniu koloru. Pół godziny – i pełnowartościowy, pożywny obiad gotowy. To danie możecie też spokojnie zapakować do śniadaniowego pudełka i włożyć dzieciom do szkolnych plecaków.
Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym >>
Gnocchi to delikatne włoskie kluski na bazie ziemniaków, mąki i jajek – a ten przepis to chyba najprostszy sposób na ich zrobienie. Klasyczne ciasto z ziemniaków, jajek i mąki pszennej zagniećcie, uformujcie w wałek i potnijcie na kawałki. Kluseczki ugotujcie. A do nich przygotujcie sos serowy. Parmezan i pecorino zetrzyjcie i wymieszajcie z wodą z gotowania klusek, pieprzem i jajkiem. Gorącym sosem polejcie gotowe gnocchi i posypcie je natką pietruszki.
Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem >>
Co tu dużo mówić: ziemniaki w domu zawsze się znajdą. Gdy już brak wam pomysłu na kolejny obiad, zapiekanka sprawdzi się wyśmienicie. Nie wymaga dużo pracy, jest sycąca, a do tego, gdy już włożycie ją do piekarnika, możecie zająć się innymi domowymi sprawami. Najważniejsze, że dzieci dania zapiekane z dużą ilością sera wprost uwielbiają. Przekonajcie się sami!
więcej przepisów dla dzieci:
- Ludzie i inspiracje
17 pomysłów na naleśniki dla dzieci
Marokańskie, owsiane, z dziurkami albo klasyczne z twarogiem – oto pochodzące z różnych zakątków świata przepisy na naleśniki, które posmakują nie tylko najmłodszym! Jak je zrobić?
- Ludzie i inspiracje
7 przepisów na sentymentalne wakacyjne dania z dzieciństwa
Świeże drożdżówki, knedle ze śliwkami czy leniwe? Smak którego wakacyjnego dania wspominacie z łezką w oku?
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na letnie batony
Co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, domowe batony!
- Ludzie i inspiracje
17 pomysłów na naleśniki dla dzieci
Marokańskie, owsiane, z dziurkami albo klasyczne z twarogiem – oto pochodzące z różnych zakątków świata przepisy na naleśniki, które posmakują nie tylko najmłodszym! Jak je zrobić?
- Ludzie i inspiracje
7 przepisów na sentymentalne wakacyjne dania z dzieciństwa
Świeże drożdżówki, knedle ze śliwkami czy leniwe? Smak którego wakacyjnego dania wspominacie z łezką w oku?
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na letnie batony
Co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, domowe batony!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?