Kukbuk
Kukbuk
zupa koperkowa, zupa z koperkiem, domowa zupa koperkowa, domowy bulion, bulion warzywny, zupa bez mięsa

Zupa koperkowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
włoszczyzna
1 pęczek
szafran
szczypta
pieprz
5 ziaren
koperek
2 duże pęczki
masło
2 łyżki
śmietana 18%
1/2 szklanki
sól i pieprz
do smaku
woda
1 i 1/2 litra
pieczywo na grzanki

Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Talerz: Spiek Ceramiczny
Miseczka: Hadaki 

krok 1

Obrane i umyte warzywa wraz z pieprzem i szafranem gotujemy w osolonej wodzie.

krok 2

Koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy go. Gdy nieco zmięknie, zdejmujemy patelnię z ognia.

krok 3

Gotowy wywar przecedzamy przez sito i dodajemy doń podsmażony koperek. Podgrzewamy zupę aż do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Próbujemy zupę i w razie potrzeby doprawiamy solą bądź pieprzem.

Serwujemy z grzankami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!