Kukbuk
Kukbuk
wytrawne babeczki z rzeżuchą, muffinki na słono, muffinki z warzywami, babeczki na śniadanie, śniadanie na słono, przekąski na imprezę, przepis kukbuk, wiosenne przepisy

Jadalne "doniczki"

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
por
1 sztuka
mąka pszenna
2/3 szklanki
mąka żytnia
2/3 szklanki
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
1/2 łyżeczki
maślanka
1/2 szklanki
oliwa
1/3 szklanki
twarożek kozi
6 plastrów
rzeżucha
garść

krok 1

Pora kroimy w plasterki i przesmażamy na dwóch łyżkach oliwy, aż zmięknie.

krok 2

W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, żytnią, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce roztrzepujemy jajka razem z maślanką i olejem lub oliwą, na końcu dodajemy przesmażonego ostudzonego pora, mieszamy. Składniki płynne wlewamy do składników sypkich. Mieszamy kilkoma ruchami łyżki, ciasto może mieć grudki lub gdzieniegdzie nieprzemieszaną mąkę.

krok 3

Rozkładamy je po równo do 6 papilotek (mniej więcej po dwie łyżki). Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.

Kiedy muffinki przestygną, wykrawamy na ich powierzchni okrągły otwór o średnicy twarożku koziego. W otworze umieszczamy twarożek, dociskamy. Wierzch dekorujemy kiełkami rzeżuchy.

Żeby muffiny miały jeszcze więcej smaku, do smażącego się pora można dodać pokrojoną szynkę lub wędzonego łososia, a także wzbogacić ciasto o pokrojone suszone pomidory, zioła, czy kawałki oliwek.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!