Kukbuk
Kukbuk
knedle ze śliwkami

8 przepisów na sentymentalne wakacyjne dania z dzieciństwa

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Świeże drożdżówki, knedle ze śliwkami czy leniwe? Smak którego wakacyjnego dania wspominacie z łezką w oku?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 21 Czerwca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Wspinaczka na szczyty drzew i bieganie po łąkach czy może zapach rozgrzanego betonu i akrobacje na trzepaku? Z czym kojarzą wam się wakacje? Niezależnie od tego, czy beztroskie lato spędzaliście na wsi, czy w mieście, wakacyjne wspomnienia wypełnione są smakami i aromatami. Zamknijcie oczy i przypomnijcie sobie zapach burzy, poziomek prosto z krzaczka, świeżo skoszonej trawy i skórki soczystego pomidora. W ferworze dziecięcych przygód nieraz zdarzało się zapomnieć o jedzeniu i dopiero stanowczy głos dorosłych zmuszał do zatrzymania się na chwilę. Dziś dania, dla których trzeba było porzucać na chwilę przygody, przywołują najpiękniejsze wspomnienia.

Nie jest chyba zaskoczeniem, że większość z nich swój czar zawdzięcza naszemu ulubionemu składnikowi – masłu. Zatem kostki w dłoń i do dzieła!

pierogi z jagodami, pierogi w panierce, przepis Tosia Kolo, burczymiwbrzuchu, blog burczymiwbrzuchu, pierogi z owocami, smażone pierogi, dla dzieci, pierogi ze śmietaną, pierogi na słodko, ciasto na pierogi

Pierogi z jagodami w kokosowej panierce >>

Oto bardziej dekadencka wersja klasycznych pierogów z jagodami. Pogryzając obtoczone w kokosowej panierce słodkości, można się poczuć jak rozpieszczana francuska księżniczka, a jednocześnie wrócić myślami do pierogów z jagodami lepionych przez babcię. 

naleśniki z twarogiem, nalesniki, naleśniki z konfiturą, jak zrobić naleśniki

Chrupiące naleśniki z twarogiem śmietankowym >>

Mało kto mógł się im oprzeć. Gdy w domu roznosił się zapach smażonych naleśników, szybko przybiegało się do kuchni, by chwycić ciepły jeszcze placek w ręce i cieszyć usta jego smakiem. Po pierwszym zajadało się drugim, trzecim… Raz z serem, innym razem z konfiturą.

kluski leniwe, kopytka leniwe, kluski twarogowe, kluski leniwe z zasmażką, kluski leniwe z bułką tartą, kopytka z cukrem, szybki obiad, szybki obiad dla dzieci, obiad dla dzieci

Kluski leniwe >>

Ich wpływ doskonale oddaje sama nazwa, a na myśl o leniwych w roztopionym maśle ogarnia nas nieopisana błogość.

racuchy z jabłkami, racuchu, racuchy pszenno-gryczane, placki

Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami >>

Leciutkie jak chmurka, z wierzchu chrupiące i rumiane, a w środku rozkosznie delikatne. W dzieciństwie tak wyglądał fine dining!

Drożdżowki z wiśniami i kruszonka >>

Jeszcze gorące, prosto z piekarnika, pełne leśnych jagód lub innych sezonowych owoców z chrupiącą maślaną kruszonką. Kruszonka była kluczowa!

knele ze śliwkami, jak zrobić knedle, knedle, domowe knedle, knedle ziemniaczane

Knedle ze śliwkami >>

Popisowe danie prawie każdej babci, nawet jeśli twierdzi, że jest inaczej! Może znajdziecie jeszcze śliwę, z której będziecie mogli zerwać soczyste węgierki? Jeśli nie, szukajcie na straganach.

Omlet grzybek >>

Choćbyśmy nie wiem jak się starali, nie uda nam się zrobić równie pysznego grzybka jak ten smażone przez babcię. Jedną ze śniadaniowych potraw, które nierozerwalnie kojarzą się nam z czasami słodkiego dzieciństwa, kiedy każdy dzień miał zapach dżemu truskawkowego.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!