Kukbuk
Kukbuk
Sałatka (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z kuskusu i kolorowych warzyw

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kuskus
100 g
ogórek gruntowy
1 sztuka
ogórek konserwowy
2 sztuki
pomidorki koktajlowe
80 g
czerwona papryka
1/2 sztuki
żółta papryka
1/2 sztuki
kukurydza z puszki
100 g
kapusta pekińska
2 liście
orzechy włoskie
30 g
olej cytrynowy EstroVita
2 łyżki
sok z cytryny
2 łyżki
suszony czosnek
1/4 łyżeczki
sól
1/2 łyżeczki
pieprz
1/4 łyżeczki
Opcjonalnie
tuńczyk w oliwie
50 g

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

krok 2

Warzywa myjemy. Ogórki, pomidorki i obie papryki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, kapustę tniemy w paski, orzechy rozdrabniamy. Wszystko dodajemy do przestudzonego

krok 3

W miseczce łączymy olej cytrynowy, sok z cytryny, odrobinę suszonego czosnku oraz sól i pieprz – sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu lub pakujemy na drugie śniadanie.

krok 4

Aby zwiększyć wartości odżywcze sałatki, możemy ułożyć na wierzchu kawałki tuńczyka z oliwy.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk