Kukbuk
Kukbuk
Tradycyjna sałatka ze śledziem na święta (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatki na Wielkanoc – przepisy na świąteczne dania

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, białej kiełbasy, mazurków, a przede wszystkim sałatek, które się doskonale komponują ze świątecznym menu. Sałatki na Wielkanoc powinny być lekkie, wiosenne i pełne świeżych składników (za to nie zawsze majonezu!). Jakie sałatki przygotować na święta? Które składniki sprawdzą się najlepiej? Wybraliśmy przepisy na pyszne i efektowne sałatki wielkanocne.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Wśród najpopularniejszych sałatek na Wielkanoc znajdziemy między innymi sałatkę ziemniaczaną, śledziową i jarzynową. Spora część przepisów to także sałatki z lekkich składników, takich jak sałata, pomidory, rzodkiewka czy ogórek. Ma być kolorowo i wiosennie!

Jak efektownie podać sałatki na Wielkanoc?

Nasze sałatki nie tylko są pyszne, ale i pięknie się prezentują. Jeśli chcemy, aby sałatka wyglądała lepiej niż po prostu wymieszana masa, możemy ułożyć składniki warstwowo (będą się mieszać przy nakładaniu na talerz) lub do podania użyć liści sałaty, na których poukładamy porcje sałatki. Jako dekoracja świetnie sprawdzą się też jajka przepiórcze – mniejsze niż kurze, wyglądają elegancko i pasują do świątecznego stołu.

Zawsze możemy dodać jadalne kwiaty, na przykład bratki czy stokrotki, które nadadzą daniu wyjątkowy charakter. Dobrym pomysłem będzie także podanie w indywidualnych porcjach – małe szklanki lub pucharki sprawią, że sałatka zaprezentuje się bardzo elegancko.

Na co uważać przy przyrządzaniu sałatki na Wielkanoc?

Chociaż przygotowanie sałatki wydaje się proste, warto unikać kilku błędów, które mogą zepsuć efekt. Przede wszystkim nie dodawajmy do sałatek zbyt dużej ilości majonezu czy innego sosu. Lepiej zacząć od mniejszej porcji i ewentualnie dołożyć więcej sosu niż sprawić, by składniki sałatki w nim pływały.

Pamiętajmy też, by używać jak najświeższych składników i nie bać się przypraw. Eksperymentujmy i sprawdzajmy, co będzie najlepiej pasowało do danej sałatki. Zależy nam na tym, aby sałatka miała różnorodne tekstury i smaki, warto więc zwrócić na to uwagę przy jej komponowaniu – niech będą w niej elementy miękkie i chrupiące, słodkie, kwaśne i słone. Sałatki najlepiej smakują chwilę po przygotowaniu, nie przechowujmy ich zatem zbyt długo.

Niezależnie od tego, czy stawiacie na klasykę, czy chcecie zaskoczyć gości nowoczesnym połączeniem smaków – sprawdźcie nasze przepisy na sałatki wielkanocne!

Sałatka z figami i kozim serem

Połączenie, które zawsze się sprawdza – figi i kozi ser idealnie się uzupełniają. W tym przepisie możemy użyć fig zarówno suszonych, jak i świeżych. Sałatkę uzupełniamy rukolą i orzechami włoskimi, a dressing przygotowujemy na bazie miodu, oliwy i soku z cytryny.

To lekka sałatka, która świetnie pasuje na wszelkie spotkania i celebracje. 

Sprawdź przepis na sałatkę z figami i kozim serem >>

Podpowiadamy, jak zrobić prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę ziemniaczaną z groszkiem. (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka ziemniaczana z groszkiem

Klasyczna sałatka ziemniaczana musi się pojawić na wielkanocnym stole. Nasza jednak nie do końca jest tradycyjna. Przede wszystkim, zamiast kroić warzywa w kostkę, stawiamy na plasterki, a do tego używamy różnokolorowych ziemniaków.

Dodajemy groszek cukrowy i polewamy całość sosem musztardowym. Kropką nad i jest w tym daniu ser pleśniowy.

Sprawdź przepis na sałatkę ziemniaczaną z groszkiem >>

Sałatka z pora. Sałatka z porem. Salatka z porem. Sałatka porowa z jajkiem (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z pora, jajek i kukurydzy

Jajka na wielkanocnym stole mogą przybierać różne formy, od tych po prostu ugotowanych na twardo, przez faszerowane, po jajka w sałatkach. W końcu w te święta wszystko kręci się wokół jajek!

Dlatego jedna z naszych ulubionych sałatek dobrze się z tej okazji sprawdzi. Mamy tu por, jajka i kukurydzę z kaparami, podkręcone skórką z cytryny. Pyszne! 

Sprawdź przepis na sałatkę z pora, jajek i kukurydzy >>

Zimowe sałaty. Sałatka z pieczonych warzyw z fetą (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą

Upieczenie warzyw zamiast ich ugotowania jest dobrym sposobem na bardziej wyrazisty smak sałatki.

Warzywa się skarmelizują, będą słodsze, warto więc przełamać je czymś słonym, na przykład fetą. Do tego coś chrupiącego, czyli prażone orzechy włoskie – i sałatka na Wielkanoc gotowa. 

Sprawdź przepis na sałatkę z pieczonych warzyw z fetą >>

Jaka sałatka będzie najlepsza na Wielkanoc? Podpowiadamy!

Lunchboxy z sałatką z buraka, gruszki i fety (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z buraków z gruszką i fetą

Słodkie buraki, kwaskowa gruszka i słona feta – to połączenie gwarantuje wspaniały efekt! Dodatkowo sałatka będzie pięknie wyglądać na stole, wystarczy pokroić buraki i gruszkę na większe plasterki.

To danie przygotujecie w zaledwie kilka chwil, nie potrzebuje bowiem zbędnych dodatków czy skomplikowanych sosów. 

Sprawdź przepis na sałatkę z buraków z gruszką i fetą >>

Szybka sałatka z rukoli z pieczonym burakiem, wiśniami i kozim serem (fot. Sylwia Kaleta)

Sałatka z wiśni, buraka i koziego sera

Burak i kozi ser to para doskonała i dobrze nam znana. Aby więc nieco przełamać rutynę, dorzucamy do sałatki trochę wiśni – mogą być świeże lub mrożone – i rukolę.

Przydadzą się też pestki dyni i słonecznik, a także migdały do posypania, by sałatka nabrała nieco ciekawszej tekstury.

Sprawdź przepis na sałatkę z wiśni, buraka i koziego sera >>

Sałatka z pora z tuńczykiem. Por sałatki przepisy. Szybka fit sałatka z porów z tuńczykiem i majonezem na imprezę do grilla lub do obiadu (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z tuńczyka z porem i majonezem

Kolejny klasyk – sałatka z tuńczyka! U nas z lekkim twistem. Przede wszystkim jest nim por – jego pikantny smak dobrze się komponuje z tuńczykiem i majonezem.

Poza tym podajemy ją na liściach sałaty. Dzięki temu sałatka wygląda zdecydowanie apetyczniej, a liście przyjemnie chrupią. 

Sprawdź przepis na sałatkę z tuńczyka z porem i majonezem >>

Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami

Uwielbiamy sałatki z pomarańczami. Ich dodatek sprawia, że danie jest orzeźwiające, nie musimy też dorzucać do niego wielu składników, bo cytrusy gwarantują intensywny smak.

Połączcie pomarańcze z kozim serem i nerkowcami, a powstanie świetna sałatka, zarówno na lunch, jak i na świąteczny stół.

Sprawdź przepis na sałatkę z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>

Najlepsze przepisy na sałatki na Wielkanoc – musicie je przetestować!

Tradycyjna sałatka ze śledziem na święta (fot. Maciek Niemojewski)

Tradycyjna sałatka śledziowa

Jeśli śledzie kojarzą się wam bardziej z Bożym Narodzeniem niż Wielkanocą, najwyższy czas to zmienić. Nasza sałatka śledziowa to doskonały przykład wielkanocnego dania.

Co ważne, można ją podać w dwóch wersjach – wymieszanej lub warstwowej. Ta druga będzie zdecydowanie bardziej efektownie wyglądać na stole!

Sprawdź przepis na tradycyjną sałatkę śledziową >>

Najlepsza sałatka porowa. Sałatka porowa z ziemniakami. Sałatka porowa przepis (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka ziemniaczana z porem i marynowanymi grzybami

Sałatka ziemniaczana z nietypowymi dodatkami? Tak! Por i marynowane grzyby będą idealne. Te ostatnie możecie zastąpić ogórkami konserwowymi, jeśli nie jesteście fanami grzybów.

Pamiętajcie także, by do sałatek wybierać ziemniaki sałatkowe, nie będą się rozpadać, co zdecydowanie przysłuży się teksturze dania.

Sprawdź przepis na sałatkę ziemniaczaną z porem i marynowanymi grzybami >>

Najlepsze przepisy na sałatki. Sałatka z wiosennej zieleniny z wędzonym pstrągiem (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z marcowej zieleniny z wędzonym pstrągiem, jajkiem i chrzanem

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek i chrzanu. A kiedy ten zestaw uzupełnimy wędzonym pstrągiem, mamy prawie komplet przyjemności.

Do sałatki bowiem brakuje już tylko nieco zieleniny. Taki kulinarny minimalizm w pełni rozumiemy – danie jest po prostu wspaniałe! 

Sprawdź przepis na sałatkę z marcowej zieleniny z wędzonym pstrągiem, jajkiem i chrzanem >>

Zielona sałatka z makaronem, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, oliwkami i tuńczykiem podana z sosem miodowo-musztardowym, sezonówki sałata

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatki makaronowe najlepiej smakują właśnie w takiej lekkiej wersji. Tuńczyk z cebulą i pomidorkami koktajlowymi będzie dobrą propozycją dla wszystkich tych, którzy szukają nieprzekombinowanych, a jednocześnie smacznych dań.

To także ciekawa alternatywa dla klasycznej sałatki z tuńczykiem.

Sprawdź przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem >>

Sałatki na Wielkanoc – przepisy na proste, ale efektowne dania

Lekka sałatka z chrupiącym jajkiem

Sałatka, która aż krzyczy „wiosna!”. Baza to sałata, ogórek i rzodkiewka, ale najważniejszym składnikiem są… jajka. I tu niespodzianka – nie gotowane, tylko smażone.

Przygotowane w ten sposób, będą chrupiące z wierzchu i mogą się okazać prawdziwym wielkanocnym hitem. Zresztą sami sprawdźcie!

Sprawdź przepis na lekką sałatkę z chrupiącym jajkiem >>

Właściciel restauracji Tomek, miesza w ceramicznej misie składniki sałatki z kaszy bulgur z dynią, czerwoną cebulą, zielonymi oliwkami i kolendrą  (fot. Michał Lichtański)

Sałatka z mograbieh, dyni i oliwek z migdałami i kolendrą

Mograbieh to bliskowschodni odpowiednik kuskusu – sprężyste kuleczki są dobrą bazą wielu różnych sałatek.

Wpadliśmy na pomysł, by podać go z dynią, oliwkami i migdałami, przyprawić nasionami kolendry, kminem rzymskim i chili. Całość jest lekka i bardzo smaczna.

Sprawdź przepis na sałatkę z mograbieh, dyni i oliwek z migdałami i kolendrą >>

Sałatka z czerwoną pomarańczą, prosciutto i parmezanem z dressingiem bazyliowym

A co powiecie na wielkanocną wycieczkę do Włoch? Do słonecznej Italii przeniesiemy się za sprawą tej sałatki. Słodycz czerwonych pomarańczy, prosciutto i parmezan od razu przywołują wizję wakacji we Włoszech.

Taka sałatka to zapowiedź lata, podróży i spędzania cudownych chwil na rodzinnych piknikach.

Sprawdź przepis na sałatkę z czerwoną pomarańczą, prosciutto i parmezanem z dressingiem bazyliowym >>

Sałatka z czerwonych pomarańczy

Trzy podstawowe składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji. Czerwone pomarańcze, fenkuł, czerwona cebula – tyle wystarczy, bo czasami naprawdę mniej znaczy więcej.

Tego typu sałatka z pewnością znajdzie uznanie wśród gości, zwłaszcza że jest przyjemną odmianą od majonezowych koleżanek. 

Sprawdź przepis na sałatkę z czerwonych pomarańczy >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk