Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z pora z tuńczykiem. Por sałatki przepisy. Szybka fit sałatka z porów z tuńczykiem i majonezem na imprezę do grilla lub do obiadu (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z pora z tuńczykiem i majonezem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
por
150 g
sok z cytryny
z ½ sztuki
skórka z cytryny
z ½ sztuki
sól
½ łyżeczki
czarny pieprz
½ łyżeczki
tuńczyk w oliwie
150 g
czosnek granulowany
szczypta
majonez
30 g
gałka muszkatołowa
szczypta
koperek
⅓ pęczka + do podania
sałata rzymska mini
1 sztuka
oliwa cytrynowa
1 łyżka
kapary
25 g
prażone orzeszki piniowe
0 g
grillowane pieczywo
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Pora dokładnie oczyszczamy, kroimy bardzo cienko w półplastry i mieszamy z sokiem i ze skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 minut.

krok 2

Do miseczki przekładamy tuńczyka odsączonego z zalewy, posypujemy go czosnkiem granulowanym, dodajemy majonez, gałkę muszkatołową, posiekany koperek i miękkiego pora. Dokładnie mieszamy.

krok 3

Na dwa talerze wykładamy rozdrobnioną sałatę rzymską, skrapiamy ją oliwą cytrynową. Na to nakładamy pastę z pora i tuńczyka, odsączone z zalewy kapary i prażone orzeszki piniowe. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu z kromką grillowanego pieczywa.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk