Kukbuk
Kukbuk

Sałatka z czerwonych pomarańczy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
suszona skórka z pomarańczy
opcjonalnie
czerwona pomarańcza
3 sztuki
fenkuł
1 sztuka
mała czerwona cebula
1 sztuka
oliwa
do skropienia
sól
do smaku

Zdjęcie: Magda Klimczak / Dare to Cook

krok 1

Skórkę z pomarańczy – ususzoną w piekarniku lub na kaloryferze – ucieramy w moździerzu na proszek. Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry. Fenkuł tniemy na mandolinie lub kroimy bardzo cienko nożem. 

krok 2

Cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki – mieszamy z fenkułem, oliwą i solą. Sałatkę z fenkułu wykładamy na plastry pomarańczy, skrapiamy oliwą i opcjonalnie posypujemy sproszkowaną skórką pomarańczową.

Więcej przepisów z pomarańczami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk