Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z pora. Sałatka z porem. Salatka z porem. Sałatka porowa z jajkiem (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z pora, jajek i kukurydzy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
jajko „zerówka”
2 sztuki
sól
1 łyżeczka + ½ łyżeczki
por
250 g
oliwa
4 łyżki
musztarda diżońska
1 łyżeczka
czarny pieprz czarny pieprz
⅓ łyżeczki
sok z cytryny
1 łyżka
kukurydza konserwowa
150 g
skórka z cytryny
z ½ sztuki
kapary
20 g
masło
15 g
panko
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Jajka gotujemy na twardo w wodzie z 1 łyżeczką soli. Studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni – najlepiej z funkcją grilla. Pora myjemy, osuszamy i rozkrawamy wzdłuż na pół. Wewnętrzną część skrapiamy 1 łyżką oliwy. Układamy warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. W tym czasie por powinien zmięknąć i ładnie się zarumienić. Wyjmujemy go i nakładamy na dwa talerze.

krok 3

Pozostałą oliwę, musztardę, sól (½ łyżeczki), pieprz i sok z cytryny łączymy, aby powstał jednolity sos. Kukurydzę odsączoną z zalewy mieszamy ze skórką z cytryny. Kapary odsączamy z zalewy.

krok 4

Na małej patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim panko na złoty kolor.

krok 5

Na upieczone pory wykładamy kukurydzę, pokrojone jajko i kapary. Posypujemy chrupiącą panierką i polewamy sosem musztardowym. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk