Kukbuk
Kukbuk
Podpowiadamy, jak zrobić prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę ziemniaczaną z groszkiem. (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka ziemniaczana z groszkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: 
typ posiłku: obiad
młode żółte ziemniaki
100 g
młode czerwone ziemniaki
100 g
niebieskie lub fioletowe ziemniaki
100 g
sól
do gotowania + do smaku
groszek cukrowy lub mrożony zielony groszek
200 g
zielona cebulka
1 sztuka
skórka z cytryny
z 1 sztuki
ocet winny
2 łyżki
musztarda diżońska
1 łyżeczka
czarny pieprz
do smaku
cukier trzcinowy
1 łyżeczka
blue cheese
opcjonalnie 40 g

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Młode ziemniaki dokładnie myjemy, niebieskie lub fioletowe obieramy i kroimy na połówki. Wszystkie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

krok 2

Groszek cukrowy lekko podsmażamy, mrożony gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Studzimy i dodajemy do ziemniaków.

krok 3

Zieloną cebulkę siekamy. Skórkę z cytryny, majonez, kwaśną śmietanę, ocet winny, musztardę, szczyptę soli, pieprz i cukier trzcinowy łączymy, by uzyskać jednolity sos.

krok 4

Do miski z warzywami wrzucamy posiekaną cebulkę, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy na talerze i przed podaniem ewentualnie posypujemy pokruszonym blue cheese.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk