Kukbuk
Kukbuk
Babka drożdżowa wegańska. Dr. Oetker

Najlepsze przepisy na wielkanocne babki

Jest niekwestionowaną królową Wielkanocy. Puszysta, kolorowa i słodka – dodaje charakteru świątecznemu stołowi. Sprawdźcie, jak upiec tradycyjną babkę, poznajcie też przepisy w sam raz dla amatorów kulinarnych eksperymentów.

Opublikowano: 24 Marca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez okazałej babki na stole. Tradycja wypiekania ciasta przypominającego kształtem pofałdowane kobiece spódnice narodziła się w XVII wieku, a do Polski (jak również innych krajów zachodnich) trafiła ze Wschodu. W zależności od regionu i tradycji wypieka się baby drożdżowe, ucierane, piaskowe, a nawet gryczane czy cytrynowe. Można je polewać lukrem, czekoladą, serwować z rodzynkami lub bez – w kwestii dekoracji panuje całkowita dowolność, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia domowych cukierników. I tak co roku na świąteczne stoły trafiają tysiące różnokolorowych bab, które zgodnie z wielkanocną symboliką mają zapewnić domownikom powodzenie i dostatek. Zainspirujcie się naszymi propozycjami i wypróbujcie najlepsze przepisy zarówno na babkę tradycyjną, jak i jej mniej klasyczne wersje, pełne smakowitych dodatków.

Babka zebra. Dr. Oetker

Babka zebra

Są takie ciasta, które zawsze się udają, niezależnie od umiejętności piekącego. Ta babka nie dość, że jest prosta, to jeszcze zachwyca delikatnością i puszystością. A do tego wygląda oszałamiająco. Uwaga! Wszystkim początkującym cukiernikom podpowiadamy, że aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Poznaj prosty przepis na babkę zebrę >>

Babka cytrynowa. Dr. Oetker

Babka cytrynowa

Trudno w Święta Wielkanocne obejść się bez dobrze znanych smaków – takich, które przywodzą na myśl słodkie dzieciństwo, pachnące najlepszymi babcinymi wypiekami. Jeśli zatęskniliście za nimi, to na Wielkanoc upieczcie klasyczną babkę cytrynową z delikatnym twistem. Zamiast w tradycyjnej formie zróbcie ciasto w kształcie… jajka. Efekt będzie piorunujący!

Sprawdź przepis na doskonałą babkę cytrynową >>

 

Puszysta, lekko wilgotna babka z delikatnym aromatem cytrynowym

Babka wiedeńska

Tradycyjna drożdżowa babka ze skórką cytrynową posmakuje każdemu. Zwłaszcza jeśli zadbacie o kolorową dekorację, której zrobienie zajmie dosłownie kilka chwil. Puszyste i lekko wilgotne ciasto przyozdóbcie gniazdkiem z białej czekolady – idealnie wpisze się w klimat Świąt Wielkanocnych.

Zobacz przepis na babkę wiedeńską ze skórką cytrynową >>

Babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa. Dr. Oetker

Babka marmurkowa

Ta babka jest szybka i prosta w przygotowaniu. A do tego obłędnie czekoladowa. Dzięki kokosowej nucie od tego rewelacyjnego ciasta trudno będzie się oderwać. Pamiętajcie, by koniecznie udekorować babkę polewą czekoladową i płatkami kokosowymi. Naprawdę warto!

Zobacz, jak łatwo zrobić babkę marmurkową >>

Babka z majonezem. Dr. Oetker

Babka z majonezem

Nie dajcie się zmylić pozorom – babka i majonez to doskonale zgrany duet. Dzięki kremowemu i gęstemu majonezowi uzyskacie puszyste i wilgotne ciasto, które z każdym kęsem będzie zaostrzać apetyt na więcej! Ani się obejrzycie, a na talerzu zostaną same okruchy.

Odkryj przepis na babkę z majonezem >>

 

Klasyczna babka z kolorowym wzorem tulipana

Babka ucierana

Zimą najbardziej tęsknimy za kolorowymi kwiatami i zielonymi drzewami. Na szczęście dzięki tej babce powitacie wiosnę w domu znacznie szybciej, niezależnie od tego, jaka pogoda panuje na zewnątrz. Pomiędzy trzema kolorowymi warstwami kryje się apetyczna niespodzianka – malinowy kisiel, który zaskakująco dobrze komponuje się z miękkim, puszystym ciastem. Po przekrojeniu baby zaś zobaczycie przepiękny wzór, który przypomina kwiat tulipana.

Zobacz przepis na kolorową babkę ucieraną >>

Cytrynowa babka wielkanocna. Dr. Oetker

Bezglutenowa babka cytrynowa

Choć to babka bezglutenowa, dzięki kilku sprytnym trikom zachwyci także miłośników klasycznych deserów. Zamiast pszennej użyjcie mąki ryżowej i z ciecierzycy. Do tego dodajcie mielone migdały i mleko bez laktozy. Doskonale pasuje tu skórka otarta z cytryny, dzięki której baba będzie obłędnie smakować i pachnieć.

Zasmakuj przepisu na bezglutenową babkę cytrynową >>

Babka drożdżowa wegańska. Dr. Oetker

Wegańska babka drożdżowa

Drożdżową babkę wielkanocną można przygotować w wersji mniej tradycyjnej, ale równie smacznej. Wystarczy, że zwykłe mleko zastąpicie roślinnym, na przykład owsianym lub sojowym, a zamiast jajka użyjecie namoczonego siemienia lnianego, które doskonale sprawdza się jako spoiwo. I smacznie, i efektownie!

Zobacz sprawdzony przepis na wegańską babkę wielkanocną >>

Propozycja dla osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni

Babka z dynią i matchą

To idealna propozycja dla osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni, a do tego chętnie przyrządzają zdrowsze wersje deserów. Bogata w cynk dynia świetnie komponuje się z japońską matchą, która nie dość, że jest silnym antyoksydantem, to jeszcze działa przeciwbakteryjnie, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Jeśli do prozdrowotnych wartości składników ciasta dodacie niebanalny wygląd baby i prostotę jej wykonania, to otrzymacie wręcz idealny wielkanocny przepis.

Poznaj prosty przepis na babkę z dynią i matchą >>

Babka kokosowa. Dr. Oetker

Babka kokosowa

Kto powiedział, że do tradycyjnej wielkanocnej baby nie można dodać odrobiny egzotyki? Likier kokosowy i wiórki kokosowe w połączeniu z cytrynowym lukrem świetnie się komponują z drożdżowym ciastem i sprawią, że na chwilę wielkanocne świętowanie przeniesie się na tropikalne wyspy. Jeśli nie boicie się eksperymentów, koniecznie zacznijcie od tego przepisu.

Wypróbuj niecodzienny przepis na babkę kokosową >>

Babka z kakao i skórką-pomarańczową. Dr. Oetker

Babka kakaowa

Babka kakaowa kusi i wyglądem, i intensywnym zapachem skórki pomarańczowej. W smaku delikatna, ale z charakterem – z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom.

Zobacz łatwy przepis na babkę kakaową >>

Prosta w przygotowaniu babka z nutą wanilii

Waniliowa babka piaskowa

Kolejny klasyk, który świetnie się sprawdzi w święta. Prosta w przygotowaniu babka z nutą wanilii, która nadaje temu wypiekowi niepowtarzalny smak. Po upieczeniu ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem – i gotowe.

Wypróbuj prosty przepis na babkę piaskową z wanilią >>

Babka gotowana

Ile regionów Polski, tyle sposobów na wielkanocną babę. Tym razem proponujemy wam ciasto gotowane w kąpieli wodnej. Dzięki temu będzie jeszcze delikatniejsze i dosłownie rozpłynie się w ustach. Ogromnym plusem tej metody jest to, że ciasto na pewno się nie przypali. Na koniec obowiązkowo udekorujcie babkę polewą czekoladową.

Zobacz, jak ugotować babkę wielkanocną >>

 

Logo wszystkiego słodkiego (fot. materiały prasowe)

Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka