Kukbuk
Kukbuk
Zielona sałatka z makaronem, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, oliwkami i tuńczykiem podana z sosem miodowo-musztardowym, sezonówki sałata

Zielona sałatka z tuńczykiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
SAŁATKA
makaron świderki
50 g
sól
do gotowania
oliwki zielone lub czarne
10 sztuk
pomidorki koktajlowe
10 sztuk
czerwona cebula
1/2 sztuki
tuńczyk w puszce
150 g
miks sałat
100 g
SOS
oliwa
3 łyżki
miód
2 łyżeczki
musztarda
2 łyżeczki
sól himalajska
1/2 łyżeczki
pieprz czarny
1/2 łyżeczki

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i hartujemy na durszlaku pod zimną wodą.

krok 2

Oliwki i pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka.

krok 3

Przygotowujemy sos. Do małego słoiczka wlewamy oliwę i miód. Dodajemy musztardę, wsypujemy sól i pieprz. Słoiczek zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie jednolity sos.

krok 4

W dużej misie umieszczamy umytą i osuszoną sałatę, ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, oliwki, cebulę oraz tuńczyka. Tuż przed podaniem sałatę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk