Oberżyna, gruszka miłosna, bakłażan – to tylko kilka nazw, którymi określa się pochodzące z Indii warzywo. Chętnie wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, znalazło licznych zwolenników także w innych kuchniach świata. Zatem, gdy pod koniec czerwca na straganach pojawiają się pierwsze polskie odmiany, najwyższy czas, by przełamać stereotypy dotyczące gotowania bakłażanów i stworzyć doskonałe, smakowite dania.
Co zrobić z bakłażana? Choć z pozoru to warzywo może się wydawać niewdzięczne, wystarczy je odpowiednio przygotować, by potem z powodzeniem wykorzystać do sycących zapiekanek przywodzących na myśl wakacje w Grecji, podać jako przekąskę na pikniku lub użyć do wyśmienitego brownie pełnego czekolady i kakao. Sprawdźcie, jak pozbyć się goryczy z bakłażana, a potem zwijajcie cienkie plastry z dodatkiem pasty orzechowej lub z farszem z ricotty. Oto nasze przepisy na bakłażana!