Każdy, kto choć raz starał się namówić malucha do zjedzenia szpinaku albo jarmużu, wie, że to nie lada wyzwanie. Sami zresztą pamiętamy, jak nasi rodzice próbowali przemycać w obiadach nieatrakcyjną zieloną papkę albo tłumaczyli, jak zdrowe i smaczne są warzywa. I na nic zdawały się wszelkie prośby i błagania – gdy na stole pojawiała się dziwnie pachnąca brukselka, żadne racjonalne argumenty nie działały. Po latach musimy przyznać, że niektóre z tych kulinarnych koszmarów wciąż nas dręczą. Dlatego jeśli dziecko na widok wszystkiego, co zielone, reaguje, oględnie mówiąc, podejrzliwie, czas na zdecydowane kroki (zobaczcie też, jak nauczyć dzieci zdrowego odżywiania >>). Zamiast siłować się z maluchem, lepiej zachęcić go do spróbowania kolorowych warzyw. Z pewnością będzie łatwiej, jeśli zostaną podane w atrakcyjnej formie. Zawińcie marchewkę, pora czy jarmuż w arkusze nori i zróbcie z nich sushi albo usmażcie dyniowe lub cukiniowe placki, do których najlepiej pasuje gęsty, apetyczny sos. Kto wie, może sami przekonacie się do niektórych warzyw?